Tautas gudrības palīdzēs jums netērēt daudz laika un pūļu skursteņu tīrīšanai.
Cilvēki, kuru māja tiek kurināta ar krāsni, zina, ka papildus malkas sagādei ir jāuzrauga arī skurstenis. Fakts ir tāds, ka, ignorējot šo pienākumu, dūmvadā papildus sodrējiem veidojas arī kondensāts. Tas agri vai vēlu var izraisīt metāla daļas koroziju, plaisas un pat ķieģeļu iznīcināšanu.
Kā saprast, ka ir pienācis laiks iztīrīt skursteni no sodrējiem?
Katrs īpašnieks zina ne tikai to, kā tīrīt ķieģeļu krāsns skursteni, bet arī to, kad tas ir jādara. Tiek uzskatīts, ka šāda procedūra ir jāveic vismaz reizi gadā, taču papildus laikam ir arī citas acīmredzamas pazīmes.
Novērojiet krāsni un ņemiet vērā, vai ir novērojamas šādas pazīmes:
1. uguns deg vāji, dūmi praktiski nenonāk skurstenī,
2. atverot krāsns durvis, telpā veidojas dūmu aizsegs;
3. sodrēji uz kamīna, krāsns vai plīts siltummaiņa iekšējām sieniņām;
4. plaisāšana vai čaukstēšana, kad deg malka.
Visi šie apstākļi liecina, ka ir pienācis laiks veikt tīrīšanu. Jau tagad apkures ierīce nedarbojas pareizi un aizsērēs vēl vairāk, kļūstot par apšaubāmu apkures avotu un bīstamu “kaimiņu”.
Kā iztīrīt skursteni no sodrējiem ar tautas līdzekļiem
Ir vairākas metodes, ko izmanto lauku iedzīvotāji un ciema ļaudis. Dažām no tām ir tiesības uz dzīvību, citas, gluži pretēji, nevajadzētu lietot. Izpratīsim sīkāk, ko izvēlēties sev un no kā atteikties.
Kartupeļu mizas
Ja zinātu, kā iztīrīt skursteni ar cieti, kartupeļu mizas, iespējams, vienkārši nevēlētos izmest. Izrādās, ka, ja kartupeļu mizas sadeg, to sastāvā esošā ciete paceļas uz augšu. Tā var uzsūkt kvēpus, kas pēc tam paši nokrīt no skursteņa sieniņām. Ja skurstenis ir salīdzinoši tīrs, pietiks ar sauju mizu, bet, jo vairāk tas ir novārtā – jo vairāk mizu ir nepieciešams. Ļoti netīrus skursteņus, ar kuriem neviens nenodarbojas, labākajā gadījumā var iztīrīt ar diviem vai trim spaiņiem miziņu, sliktākajā gadījumā – ķerties pie agresīvākām metodēm.
Sāls
Lasi vēl: Noķeriet veiksmi aiz astes: Globa nosauc piecas zodiaka zīmes, kuras no 11. janvāra izgaismos laime
Pazīstams konservants, kas ir ikvienas saimnieces virtuvē. Nianse ir tāda, ka sāls nepalīdz no sodrēju pielipšanas, ja pats sodrējus nenovāc. Taču pirms kurināšanas var “sālīt” slapju malku – konservants ātri uzsūc mitrumu, kura dēļ zari un baļķi pilnībā sadegs, veidojot pēc iespējas mazāk sodrēju. Tātad sāls ir metode kvēpu rašanās novēršanai, nevis to likvidēšanai.
Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu….