Lūk, patiesais iemesls kāpēc seno grieķu vīriešu skulptūrām bija mazi “draudziņi”

Jums droši vien patīk apmeklēt muzejus un novērtēt antīko mākslu: izsmalcināti trauki, grieķu profili un vīrišķīgas skulptūras, tikai visām ģipša vai bronzas statujām ir ļoti mazi locekļi. Kāpēc? Varbūt, daba viņus apdalīja vai arī skulptors paņirgājās, apskaužot modeļa figūru? Mēs izlēmām tikt galā ar šo nepavisam ne vienkāršo jautājumu.

Patiesībā vainīgi nav radītāji, bet gan mode. Kā apgalvo mākslas zinātnieki, tad statuju izgatavošanas laikā, kultūras vērtības attiecībā pret vīriešu skaistumu ievērojami atšķīrās no mūsdienu vērtībām. Mūsdienās milzīgie falli tiek uzskatīti par vērtīgiem un visuvareniem, bet tajā laikā mazi vīriešu locekļi tika uzskatīti par skaistiem un vīrišķīgiem.

Lieli locekļi bija saistīti ar specifiskām īpašībām: stulbumu, iekāri un neglītumu. Ideālais grieķu vīrietis taču bija racionāls, intelektuāls un autoritārs. Viņš varēja bieži nodarboties ar seksu, bet tas nebija saistīts ar viņa bērnu taisīšanas orgāna lielumu, mazs loceklis ļāva viņam palikt nesatricināmam un loģiskam.

Lasi vēl: Šīs, iespējams, ir pašas neglītākās skulptūras pasaulē – #5 it īpaši!

Avots: abiem.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment