Lunārais sējas kalendārs novembrim: kad stādīt ziemājus un apsegt rozes

Sējas kalendārs jums pastāstīs, ko darīt dārzā novembrī.

Novembris ir aktīvas gatavošanās mēnesis ziemai, ziemāju sēšana un augļu koku stādīšanai, zemes gabala uzrakšanai un mulčēšanai. Rudens pēdējā mēnesī jutīgos augus pārklāj ziemai, sagrābj lapas un kompostē. Kopumā šis mēnesis nav īpaši apgrūtinošs zemes gabala īpašniekiem, bet ļoti atbildīgs – no tā atkarīgs, kā augi pārziemos.

Mēnesim ir liela ietekme uz augu augšanu un ražu. Atkarībā no Mēness fāzes, kultūraugi atšķirīgi reaģē uz kopšanu. Mēness sējas kalendārs 2023. gada novembrim jums pateiks, kuras pēdējā rudens mēneša dienas ir visveiksmīgākās sējai un stādīšanai un kad labāk atturēties no darbiem dārzā.

Mēness sējas kalendārs novembrim katrai dienai

1.novembris – vēlo kultūru, mangoldu (lapu biešu), sīpolu, seleriju un pētersīļu novākšana. Augsni var uzirdināt un mulčēt. Diena piemērota puķu ar gariem un vijīgiem stublājiem stādīšanai, kā arī rožu un plakanlapu apsegšanai ziemai. Varat apgriezt sausos zarus un noņemt slimo koku mizu, balināt stumbrus un apstrādāt dārzu pret kaitēkļiem. Nav ieteicams pārstādīt augus.

2.-4. novembris ir ļoti auglīgas dienas. Var stādīt ziemas sīpolus un ķiplokus, sēt spinātus un pētersīļus, stādīt jebkādus dārzeņus siltumnīcā. Labs periods daudzgadīgo puķu stādīšanai un viengadīgo ziemciešu sēšanai. Dārzā var stādīt augļu kokus, ja dienas ir siltas. Nav ieteicams novākt ilglaicīgai glabāšanai paredzētās kultūras un apsmidzināt augus ar toksiskām ķimikālijām.

5.-6. novembris ir sliktas ražas novākšanas dienas. Mēness sējas kalendārs iesaka iekopt, mēslot un mulčēt augsni, izrakt puķu sīpolus. Rožu un sīpolu puķes ziemai var apsegt. Koku un krūmu sanitārā apgriešana, aveņu mulčēšana ir vēlamas darbības. Nav ieteicams stādīt, laistīt un barot augus.

7.-9. novembris. Var stādīt garšaugus un lapu salātus uz palodzes vai siltumnīcā, rakt, uzirdināt un mulčēt augsni. Labas dienas ziemāju un daudzgadīgo puķu stādīšanai. Dārzā var apgriezt un baltināt kokus, pļaut zālienu un apgriezt zaļo dzīvžogu, rūpēties par vīnogulājiem. Sēklas nevajadzētu mērcēt.

10.-11. novembris. Uz palodzes un siltumnīcā sēj burkānus, selerijas, zaļumus, bietes. Zaļumu kultūru audzēšana. Atļauta bagātīga laistīšana un mēslošana, bet nedrīkst apsmidzināt augus ar toksiskām ķīmiskām vielām. Puķu dobē – labvēlīgas dienas jebkuru puķu stādīšanai un puķu segšanai ziemai. Dienvidu apgabalos var stādīt augļu kokus.

Lasi vēl: Kāpostu uzkoda: amerikāņu salātu klasika

12.-14. novembris ir jaunā mēness periods. Sējas kalendārs neiesaka strādāt ar augiem.

15.-16. novembris. Piemērotas dienas ziemas sīpolu un ķiploku stādīšanai, sakņu kultūru novākšanai uzglabāšanai, augsnes rakšanai, irdināšanai un mulčēšanai. Var rakt sīpolpuķes uzglabāšanai. Dārzā apgriež sausos un slimos zarus, mulčē dobes un ziemai pārklāj jaunos stādus. Nav ieteicams barot un balināt augus.

17.-18. novembrī sēj spinātus, pētersīļus un bietes, retina stādus, ravē un mēslo augus. Var laistīt augus, apgriezt vīnogas un zemenes, apstrādāt ziemājus pret slimībām un kaitēkļiem. Puķu dobē stādiet daudzgadīgās un sīpolu puķes, dārzā apgrieziet kokus un krūmus (brūces ātri sadzīst). Netraumējiet augu saknes.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment