Maģiskā diena 29. augustā: kas jums jādara, lai nezaudētu naudu un savu otro pusīti

29. augustā tiek svinēta Fotija diena, kuras saknes meklējamas slāvu kultūrā. Šī diena ir saistīta ar rudens pārmaiņām dabā, un tai ir savas unikālas zīmes un tradīcijas. Par to, ko šajā dienā var darīt un no kā kategoriski vajadzētu izvairīties, lasiet tālāk.

Fotija svētki ir diena, kad slāvi svinēja vasaras beigas un gatavošanos rudenim. Svētki tika veltīti svētajam Fotijam, kurš tika uzskatīts par ražas un mājdzīvnieku aizbildni. Šajā dienā cilvēki pateicās svētajam par ražu un lūdza labklājību nākamajai ziemai.

 

Fotija Povetnija diena: kāpēc to tā sauc

Vārds “povetnijs” cēlies no vecslāvu valodas vārda “povet”, kas nozīmē vējš vai pārmaiņas. Šī diena simbolizē pāreju no vasaras uz rudeni, kad daba sāk gatavoties aukstam laikam.

 

Kā tiek svinēti svētki

Slāvu svētku svinēšana ietver vairākas tradīcijas un rituālus, kas palīdz saglabāt saikni ar dabu un senčiem. Šajā dienā ir pieņemts rīkot pateicības rituālus par ražu. Jūs varat sarīkot nelielu ģimenes rituālu, kurā katrs ģimenes loceklis dalās ar saviem vēlējumiem nākotnei.

Fotija Poventija svētki ir lielisks laiks, lai sagatavotos. Ievārījumu, marinētu dārzeņu un citu konservu gatavošana palīdzēs nodrošināt ģimeni ar produktiem ziemai. Svarīga svētku daļa ir arī gatavošanās ziemai. Senči šajā dienā novāca ražas atliekas, apstrādāja zemi un sagatavoja dobes nākamajai sezonai.

 

Ko jūs varat darīt Fotija Povetnija dienā

No rīta var doties uz baznīcu, lai lūgtos par mocekli Fotiju. Viņam var lūgt palīdzību ar lauksaimniecību saistītos jautājumos. Svētais sniedz arī dziedināšanu slimajiem.

Šajā dienā meitenes lūdza atbalstu sava izredzētā atrašanā. Lai uzzinātu, kāds izskatīsies nākamais vīrs, viņas pirms gulētiešanas lika baltu kabatlakatiņu zem spilvena.

Šajā dienā ir svarīgi sekot arī zīmēm. Šajā dienā ir daudz zīmju, kas palīdz noteikt laikapstākļus un prognozēt ražu.

Fotija Povetnija dienā senči izgāja laukā, lai redzētu, vai zāli klāj sarma. Ja bija pietiekami daudz salnas, tas nozīmēja prieku, jo bija gaidāma laba ziemāju raža. Zemnieki zināja, ka, ja no rīta līs lietus, atvasara nebūs ilga.

Ja aiz logiem bija silts un skaidrs, tas vēstīja par bagātīgu sēņu, tostarp baraviku, sezonu. Ilga rudens vēstnesis būs rīta negaiss. Ja vējš pūš no dienvidiem, tā ir zīme, ka ziema būs silta.

 

Ko nevajadzētu darīt Fotija Povetnija dienā

Ir arī daži aizliegumi, kas jāievēro šajā dienā. Nedrīkst strīdēties, konflikti var novest pie nepatīkamām sekām nākotnē. Īpaši nedrīkst lamāties uz savu vīru, lai viņu nepazaudētu. Nevajadzētu uzsākt neko jaunu. Senči uzskatīja, ka šajā dienā labāk pabeigt iesāktās lietas un tikai tad plānot kaut ko jaunu.

Lasi vēl: Gribēju jau izmest netīros dvieļus, bet tad uzzināju, kā tos mazgā vācieši; Tagad dvieļi ir kā jauni!

Tāpat Fotija dienā uz galda nedrīkstēja būt ne gaļas, ne zivju, ne piena produktu – turpinājās Fotija gavēnis, kas beigsies Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas priekšvakarā.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment