Maijs ir tikai iesildīšanās: sinoptiķi ir atklājuši, kāda būs 2024. gada vasara

Klimata trakums Austrumeiropā turpināsies visu vasaru. Meteorologi ir brīdinājuši, ka maijs ir tikai iesildīšanās gaidāmajam. Kam sagatavoties?

Lai gan Hidrometeoroloģijas centra darbinieki nesagatavo ilgtermiņa prognozes, viņi ar 70% varbūtību var noteikt, kādi laikapstākļi mūs sagaida 2024. gada vasarā. Vilfands absolūti mierināja, ka trīs vasaras mēneši nebūs līdzīgi maijam, bet klimats būs nestabils.

Globālās sasilšanas dēļ kopš 2022. gada jūlija ir apstiprinātas jaunas laikapstākļu normas katram mēnesim un reģionam. Tāpēc temperatūru nevar saukt par nenormāli karstu, bet tā būs tuvu un nedaudz virs normas.

Negaisa tuvošanos var norādīt vairāki pazīmes. Tumšākas un biezākas debesis, kas klāj debess jumtu, bieži vien ir pirmā pazīme, ka gaisā ir mainījusies atmosfēras spiediena un mitruma līmenis.

 

Palielināta vēja intensitāte ir vēl viens rādītājs, jo stiprs vējš var būt priekšvēstenesis tuvojošajiem lietiem vai vētru attīstībai. Arī temperatūras maiņas, piemēram, strauja nokrišņu gadījumā, var norādīt uz tuvojošo nelabvēlīgo laikapstākļu.

Tādējādi, kombinējot šīs pazīmes, cilvēki var prognozēt tuvojošos laikapstākļus un pienācīgi sagatavoties iespējamajiem negaisiem vai vētrām.

Lasi vēl: Ir nosauktas trīs zodiaka zīmes, kurām maija vidus nesīs kosmisko laimi un bezgalīgo mīlestību

Līdz ar karstuma vilni lielākajā daļā teritoriju gaidāms liels nokrišņu daudzums.

Vasaras pirmajā mēnesī virs normālas temperatūras gaidāmas dažviet apgabalu ziemeļos, Dienvidu daļā.  Neparasti nokrišņi būs Centrālā apgabala ziemeļos. Jūlijā karstums iestāsies Ziemeļrietumu apgabala austrumos.

Bet ko mēs tieši Latvijā sagaidīsim? Lūkosim tālāk!

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment