Mājsaimniecībām nākamgad gāzes rēķins par apkuri nepalielināsies

Saeima šodien pieņēma grozījumus likumā par pasākumiem ārkārtas energoresursu cenu pieauguma samazināšanai. Grozījumu mērķis ir nodrošināt, lai mājsaimniecībām vai ar tiem saistītajiem lietotājiem, kuri gāzi izmanto apkurei, 2023. gada 1. janvārī nepalielināsies maksājumi par gāzi.

Valstij būs jāmaksā 24 miljoni eiro kā kompensācija uzņēmums “Latvijas gāze” (LG).

 

Grozījumus iesnieguši deputāti Ilze Indriksone, Ainars Latkovskis, Edgars Tavars, Viktors Valainis, Jānis Grasbergs un Raivis Dzintars.

Iepriekš noteikts, ka mājsaimniecībām, kuras apkurei izmanto dabasgāzi, tiek piemērots maksas samazinājums. 30 eiro par megavatstundu (MWh) būs spēkā no 2022. gada 1. jūlija līdz 2023. gada 30. aprīlim.

 

Lietotājiem, kuri apkurei izmanto gāzi, tā tiek aprēķināta no šobrīd spēkā esošā regulētā tarifa 108,7 eiro par MWh. Tas nozīmē, ka faktiski samazinātais tarifs pagaidām ir 78,75 eiro par MWh.

Kamēr pieslēgtie lietotāji joprojām saņems 30 eiro par MWh atbalstu, jaunais tarifs no 2023. gada 1. janvāra, uz kuru attieksies šis atbalsts būt ievērojami augstāks. Šāda situācija neskars tos, kuri dabasgāzi apkurei pērk brīvajā tirgū.

Lai pieslēgtie lietotāji arī turpmāk saņemtu tādu pašu atbalstu kā lietotāji, kuri dabasgāzi apkurei pērk brīvajā tirgū, likums paredz vienkāršot, lai no 2020. gada 1. decembra gāzes cenas griesti apkurei būtu 78,75 eiro par MWh jeb 0,07875 eiro par kilovatstundu.

 

Tāpēc, lai lietas vienkāršotu, tika apvienoti mehānismi, kas noteica cenu griestus 108,7 eiro par MWh, un tika atskaitīti 30 eiro par MWh atbalstu.

Pieņemtie grozījumi palīdzēs mājsaimniecībām augsta enerģijas patēriņa apstākļos. cenas, tādējādi ierobežojot enerģētiskās nabadzības pieaugumu. Šīs anotācijas sniedz plašāku informāciju par šo tēmu.

 

Lai izvairītos no strauja tarifu pieauguma gāzes tīklam pieslēgtajiem lietotājiem janvārī, tiks veikts vienreizējs maksājums publiskajam gāzes tirgotājam LG, lai kompensētu 2022.gada otrajā pusē radušos gāzes cenas rezultātā radušos zaudējumus. atšķirības. Pēc LG aprēķiniem, provizoriskās atlīdzības izmaksas ir 24 miljoni eiro, kas neatstās ietekmi uz valsts budžetu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment