Mākslīgā intelekta neprāts padara Nvidia par pasaulē vērtīgāko uzņēmumu, pārspējot Microsoft un Apple

Nvidia vadītājs Jensens Hjūangs ir runājis par strauju uzņēmuma izaugsmi, raksta BBC.

Mikroshēmu ražotājs Nvidia kļuva par pasaulē vērtīgāko uzņēmumu pēc tam, kad tā akciju cena otrdien sasniedza visu laiku augstāko līmeni.

Tagad tā vērtība ir 3,34 miljardi ASV dolāru, un kopš šā gada sākuma tā cena ir gandrīz divkāršojusies.

Akcijas tirdzniecības dienu noslēdza gandrīz 136 ASV dolāru vērtībā, kas ir pieaugums par 3,5 %, tādējādi tās ir vērtīgākas par citu tehnoloģiju gigantu Microsoft. Šomēnes apsteidza arī tādu gigantu kā Apple.

Kalifornijas uzņēmuma straujo augšupeju ir veicinājis tā dominējošais stāvoklis jomā, ko analītiķi dēvē par “jauno zeltu vai naftu tehnoloģiju nozarē” – mākslīgajam intelektam (AI) nepieciešamās mikroshēmas.

Uzstājoties pasākumā Kopenhāgenā, Nvidia globālais biznesa attīstības vadītājs telekomunikāciju jomā Kriss Penrouzs prognozēja turpmāku nozares izaugsmi.

“Ģeneratīvais mākslīgais intelekts patiešām pārveido uzņēmumus un telekomunikāciju uzņēmumus visā pasaulē,” viņš teica.

“Mēs esam tikai pašā sākumā.”

Tam piekrita arī Wedbush Securities analītiķi.

“Mēs uzskatām, ka nākamā gada laikā sacīkstē par 4 triljonu ASV dolāru tirgus kapitālu tehnoloģiju jomā priekšplānā izvirzīsies Nvidia, Apple un Microsoft,” teikts šīs nedēļas sākumā publicētajā piezīmē.

Tomēr citi komentētāji apšaubīja, vai nākotnē būs lieli ieguvumi, ņemot vērā pieaugošo konkurenci, ar ko saskaras Nvidia.

Tomēr nav šaubu par to, cik iespaidīgi uzņēmums ir audzis.

Pirms astoņiem gadiem akciju vērtība bija mazāka par 1 % no to pašreizējās cenas.

Tolaik Nvidia vērtību noteica tās konkurence ar konkurentu AMD, sacenšoties par labāko grafisko karšu ražošanu.

Tomēr pēdējos gados Nvidia ir guvusi labumu no pieprasījuma uzplaukuma pēc mikroshēmām, kas sagatavo un darbina ģeneratīvos mākslīgā intelekta modeļus, no kuriem vispazīstamākais ir OpenAI ChatGPT.

Uzņēmums guva ievērojamu labumu arī no steigas 2020. gadā iegūt Bitcoin, kas izraisīja strauju grafikas karšu pārdošanas apjoma pieaugumu.

Tehnoloģiju giganta uzplaukumu un augšupeju atspoguļoja tā vadītāja Jensena Hjūanga aizvien pieaugošā atpazīstamība.

Meta vadītājs Marks Zakerbergs pat nosauca 61 gadu veco elektrotehnikas inženieri, kas pazīstams ar savu raksturīgo ādas jaku, par “tehnoloģiju Teiloru Sviftu”, jo viņš ir ieguvis slavenības statusu.

Viņš ir kļuvis plaši pazīstams, daļēji pateicoties savai popularitātei dzimtajā Taivānā, kur fani pret viņu izturas kā pret rokzvaigzni – pozē fotogrāfijām un pat lūdz viņam parakstīt ķermeņa daļas.

Konkurence mākslīgā intelekta izstrādātāju vidū ir sīva. Microsoft, Google īpašniece Alphabet, Meta un Apple ir tikai daži no tehnoloģiju smagsvariem, kas cīnās, lai radītu pasaulē pārspējamu produktu.

Šī konkurence ir izdevīga Nvidia, kas ne tikai attīsta savas mākslīgā intelekta tehnoloģijas, bet arī dominē lielākajā daļā mākslīgā intelekta mikroshēmu tirgus.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment