Pamanīju, ka mamma ieliek kastē sulīgus dārzā novāktus tomātus un pārklāj tos ar biezu pelnu kārtu. Godīgi sakot, biju pārsteigts par redzēto, jo man šķita, ka pēc šādas darbības tomātus lietot pārtikā vairs nebūs iespējams.
Bet izrādījās, ka man ir ļoti gudra māte, kura zina, kā var lietderīgi izmantot pelnus!
Vai zināji, ka ilgi pirms ledusskapju parādīšanās mūsu senči izmantoja pārsteidzoši vienkāršu un dabisku veidu, kā tomātus saglabāt svaigus? Šīs tehnikas pamatā bija tieši koksnes pelni!
Šī metode ir ne tikai ekonomiska un videi draudzīga, bet arī neticami efektīva.
Kāpēc tomātu uzglabāšanai izmantot pelnus? Tas var šķist pārsteidzoši, bet neattīrītiem koksnes pelniem ir pārsteidzošas īpašības.
Tiem piemīt dabiska sārmainība, kas neļauj vairoties pelējumam un baktērijām, kas ir divi galvenie produktu svaiguma ienaidnieki.
Turklāt pelnu smalkajām daļiņām ir ievērojama spēja absorbēt mitrumu un ierobežot gaisa iedarbību – divus faktorus, kas veicina tomātu bojāšanos.
Vēl viena šīs metodes priekšrocība ir tāda, ka tā ir pilnīgi dabiska, bez ķīmiskām vielām, bez atkritumiem un pilnīgi bez maksas, ja vien tavā mājoklī ir kamīns vai malkas krāsns.
Stāstu lietošanas instrukciju: soli pa solim
Sagatavo pelnus. Pirms sāc procedūru, pārliecinies, vai pelni ir pilnībā izžuvuši. Ja nepieciešams, izsijā tos.
Tvertnes dibenu pārklāj ar pelnu slāni. Pēc tam uzmanīgi ievieto tomātus pa vienam, pārliecinoties, ka tie nesaskaras cits ar citu.
Kad tomāti ir ievietoti tvertnē, uzmanīgi pārklāj tos ar pelnu slāni, līdz tie pilnībā noklāj visus tomātus.
Cieši aizver tvertni un uzglabā vēsā, sausā vietā, kas pasargāta no gaismas.
Šādi uzglabājot, tomāti var saglabāties svaigi vairākus mēnešus, ja vien tie bija nogatavojušies un tu ievēroji uzglabāšanas nosacījumus.
Pelnu stāvokli ieteicams pārbaudīt aptuveni ik pēc 15 dienām. Ja tie kļūst mitri, nomaini tos, lai tomāti nesabojātos.
Ja tev noderēja šie padomi, atzīmē rakstu ar “patīk” un dalies sociālajos tīklos. Būsim pateicīgi arī par taviem komentāriem!