Mamma prata uzburt cepumiņus “gandrīz no nekā”: nostalģiskā bērnības garduma recepte

Padomju laikos un arī 90.gados šos cepumus gatavoja teju katrā Latvijas ģimenē, izmantojot vienkāršākās un pieejamākās sastāvdaļas, bez jebkādām sarežģītām tehnikām vai trikiem. Taču šā izstrādājuma garša bija patiesi maģiska: kraukšķīga garoziņa, mīksts viducītis, sviesta un karamelizēta cukura aromāts.

Šos mammas uzmeistarotos cepumus “Gandrīz no nekā”, kas savulaik tik ļoti garšoja mums ar brāli, es gatavoju joprojām, iepriecinot savus mīļos ar vienkāršu, bet mājīgu desertu. Dalos ar recepti, kas nekad nepieviļ.

Precīzas receptes sastāvdaļas minēšu raksta beigās, bet tagad stāstu pagatavošanas gaitu.

Mīklas pagatavošana

Iesitiet bļodā olu, pievienojiet cukuru un raugu un samaisiet.

Pielejiet remdenu pienu un izkausētu sviestu.

Pakāpeniski pievienojiet miltus un mīciet mīkstu, elastīgu mīklu

Pārklājiet mīklu ar pārtikas plēvi un ļaujiet atpūsties 15 minūtes – šādi tā kļūs elastīgāka.

Veidojam saldu kārtaino mīklu

Izrullējiet mīklu taisnstūrī.

Apkaisiet pusi virsmas ar cukuru un pārlokiet to uz pusēm, ar cukuru iekšpusē.

Vēlreiz viegli izrullējiet.

Vēlreiz apkaisiet vienu pusi ar cukuru un pārlokiet to uz pusēm.

Atkārtojiet procesu vēl vienu reizi – pateicoties locīšanai, cepumi sanāks kraukšķīgi, ar pārslveida tekstūru.

Pēdējā posmā cukuru var sajaukt ar kanēli – aromāts izdosies spilgtāks un izteiktāks.

Sagatavošana cepšanai

VIDEO:

Pēdējo reizi izrullējiet mīklu apmēram 0,5–1 cm biezumā.

Sagrieziet mīklu kvadrātiņos vai rombiņos.

Uzliekiet uz cepešpannas, kas izklāta ar cepampapīru.

Cepam!

Cepiet 180°C temperatūrā apmēram 20 minūtes, līdz cepumi kļūst zeltaini brūni.

Kas sanāk?

Cepumi, kas ir kraukšķīgi maliņās un mīksti iekšpusē. Cukurs ir viegli karamelizēts, bet kanēlis piešķir siltu aromātu, kas daudziem atgādina bērnību un mājas omulību.

Cepumi ir lieliski piemēroti pie tējas, kakao vai piena – vienkārši, ātri un ārkārtīgi garšīgi.

Secinājums

Cepumi “Gandrīz no nekā” ir lielisks pierādījums tam, ka gardiem mājās gatavotām cepumiem nav nepieciešamas dārgas sastāvdaļas vai sarežģītas receptes. Tikai dažas vienkāršas sastāvdaļas un nedaudz laika – un uz galda būs smaržīgs deserts, kas pazīstams ikvienam, kura bērnība aizritēja padomju laikos vai pagājušā gadsimta 90.gados.

Lūk, arī precīzas sastāvdaļas:

50 mililitri piena
2 ēdamkarotes cukura
1 ola
Šķipsniņa sāls
1,5 tējkarotes rauga
150 grami izkausēta saldkrējuma sviesta
350 grami miltu
Cukurs+kanēlis – aptuveni 130 grami pārkaisīšanai.

Dārgie lasītāji, ja jūs šī recepte “uzrunāja”, atzīmējiet rakstu ar “patīk” un dalieties ar draugiem. Laipni aicināti arī sniegt komentārus, īpaši, ja kopš bērnības atceraties šos nepārspējami gardos budžeta varianta cepumus!