Etiķetes noteikumi ir sarežģīta zinātne. Dzīvo visu mūžu, domājot, ka esi kulturāls, bet tad saproti, ka tava audzināšana ir bijusi nepilnīga.
Ko etiķete?
Lai cik garda būtu zupa, restorānā nekad neizēdiet šķīvi līdz galam. Nekādā gadījumā nesašķiebiet šķīvi, lai izsmeltu pēdējo zupas pili – tas ir pieļaujams tikai mājās.
Viesībās, kur tiek izmantoti daudzi galda rīki, pareiza to lietošana ir izaicinājums. Vienlīdz svarīga ir salvetes locīšana. Pēc pusdienām pārlokiet salveti uz pusēm un novietojiet to šķīvja kreisajā pusē, lai oficiants zinātu, ka esat pabeidzis ēst un var novākt traukus.
Glāzi turi pareizi. Nav svarīgi, vai tā ir piepildīta ar sulu vai citu dzērienu – vienmēr turi glāzi aiz kājiņas.
Vai zināji, ka novēlēt viesiem „labu apetīti” ir pavisam nepareizi? Lūk, kāpēc.
Labas apetītes vēlēšana
Kaut arī francūži saka „Bon appétit”, tas nenozīmē labas apetītes vēlējumu. Tam ir pavisam cita nozīme. Esmu dzīvojis vairāk nekā 50 gadus un tikai tagad sapratu, kāpēc tas tā ir…
Turpinājumu lasiet nākošajā lapā