Svētku galda karaliene: tartaletes ar vistu un mandarīniem Kāds gan svētku galds, patiešām, spēj iztikt bez tartaletēm? Atbilde ir – mūsdienās gandrīz neviens
Tartaletes ir kļuvušas par neaizstājamu svētku galda sastāvdaļu un izceļas ar savu vienkāršo šarmu un ātro pagatavošanas laiku. Tās ir iecienītas ne tikai pagatavošanas viegluma dēļ, bet arī par to, ka piedāvā milzīgu plašumu radošumam attiecībā uz pildījumiem. Katra tartalete ir kā mazs, ēdams groziņš, kas var tikt piepildīts ar visdažādākajām garšu kombinācijām. Precīzas sastāvdaļas atradīsi teksta beigās.
Šoreiz tek piedāvāts patiesi gards un neparasts Jaungada variants – tartaletes ar vistas krūtiņu un mandarīniem. Šī kombinācija apvieno sāļo un saldo, radot atsvaidzinošu un negaidītu garšu buķeti, kas lieliski iederēsies svētku noskaņā.
💡 Uzturvērtības skaidrojums un veselīguma balanss
Šī recepte ir slavējama, jo tā piedāvā uzkodu, kas ir ļoti ātra, vienkārša un patiešām apetītelīga. Turklāt tajā ir iekļautas arī vērtīgas uzturvielas. Pamatā uzkoda sastāv no veselīga olbaltumvielu avota: vārīta vistas krūtiņa ir liesa un pilnvērtīga olbaltumviela, kas sniedz sāta sajūtu.
Šķiedrvielām un vitamīniem: Mandarīni un salātlapas nodrošina šķiedrvielas, kā arī C vitamīnu.
Tomēr, kā jau vairumam svētku uzkodu, arī šai ir savs kaloriju aspekts. Majonēze, kas kalpo kā saistviela pildījumā, un tradicionālās tartaletes, kas bieži tiek gatavotas no baltmaizes miltiem, noteikti palielina uzkodas enerģētisko vērtību.
Autori mierina, ka pāris šādi gabaliņi noteikti nekaitēs, jo svētku galds ir radīts baudīšanai. Vienmēr pastāv iespēja majonēzi aizstāt ar grieķu jogurtu vai zema tauku satura krēmsieru, lai samazinātu kalorijas.
Lasi vēl: Jauna ģimene pastāsta kāpēc pārcēlās no Rīgas uz attālu ciematu
📝 Nepieciešamās sastāvdaļas
Šīs uzkodas pagatavošanai nepieciešamie produkti ir vienkārši un viegli pieejami:
| Sastāvdaļa | Daudzums | Piezīmes par izvēli |
| Vārīta vistas krūtiņa | 200 g | Jābūt pilnībā atdzesētai, lai pildījums neatsulotos. |
| Mandarīni | 2 gab. | Labāk izvēlēties saldus un bez sēkliņām. |
| Rīvēts siers | 50 g | Neder pārāk trekni vai intensīvi garšojoši sieri. Labāk izvēlēties maigu Goudas vai Tilzītes sieru. |
| Sāls | Šķipsniņa | Sālīt minimāli, jo siers un majonēze jau ir sāļi. |
| Majonēze | 2 ēd. k. | Kalpo kā saistviela. (Variācija: Grieķu jogurts vai skābs krējums) |
| Tartaletes | 7 gab. | Var izmantot gan smilšu mīklas, gan vafeļu tartaletes. |
| Salātlapas | 3 gab. | Piemērotas ir mazas lapiņas, piemēram, no Iceberg vai Romaine salātiem. |
Pagatavošanu īpaši neaprakstīsim, jo tur viss skaidrs – vienkārši sajaukt kopā visas sastāvdaļas un piepildīt tartaletes. Secība nav svarīga. Salāt lapu liekam apakšā ja vēlamies, lai mūsu tartalete neizmirkst un paliek kraukšķīga. Ja vēlamies, lai tā kļūst mīksta – salāt lapu var nepievienot Vienīgi ieteicams mandarīna šķēlīti uzlikt arī augšā. Lai labi garšo!










