Mans jaunatklājums – salāti ar ceptām “krabju” nūjiņām; tie garšo visai ģimenei

Ja vēl neesat gatavojuši šādus salātus, noteikti pamēģiniet — tas patīkami pārsteigs ar savu neparasto garšu un tekstūru Šie salāti ir ne tikai sātīgi, bet arī ļoti aromātiski, un sastāvdaļu kombinācija šķiet vienkārša, taču kopā tās rada īpašu garšas līdzsvaru

Īpaši interesants ir krabju nūjiņu pagatavošanas veids — tās tiek apceptas, kas piešķir ēdienam pavisam citu raksturu un nelielu kraukšķīgumu.

Krabju nūjiņās ir viegli saldena garša, bet sēnēs – izteikts umami (tāds pats garšas tips kā sieram, buljonam, gaļai). Kad tu tās apcep, saldums kļūst izteiktāks, bet sēņu umami padziļinās. Rezultāts – ļoti harmonisks, “apaļš” garšas profils.

Apceptas krabju nūjiņas ir  viegli sulīgas, mīkstas, bet ar vieglu ceptu virskārtu. Šampinjoni pēc cepšanas kļūst sulīgi un aromātiski. Olas – maigas un krēmīgas. Kopā tas rada sajūtu, ka katrs kumoss ir pilns, bet nav vienmuļš.

Precīzas sastāvdaļas atradīsi teksta beigās.

 

Pagatavošana:

1. Krabju nūjiņu sagatavošana un apcepšana

Vispirms pilnībā atkausējam krabju nūjiņas. Tas ir svarīgi, jo, ja tās būs vēl sasalušas, pannā tās izdala lieku šķidrumu un nesanāks panākt zeltainu garoziņu. Uzkarsējam pannu uz vidēji stipras uguns un pievienojam tikai vienu ēdamkaroti augu eļļas — ar to pilnīgi pietiek, jo krabju nūjiņas neuzsūc daudz taukvielu. Izliekam tās pannā vienā kārtā un cepam no abām pusēm, līdz tās iegūst vieglu, zeltaini brūnu toni.

Tas prasa aptuveni 3–4 minūtes no katras puses. Cepšanas laikā nūjiņas nezaudē savu formu, saglabā elastīgumu un patīkami sastingst no ārpuses, kļūstot stingrākas. Kad tās gatavas, pārliekam uz šķīvja un ļaujam nedaudz atdzist. Šajā brīdī virtuvē jau jūtams maigs jūras aromāts, kas lieliski saskanēs ar sēņu garšu.

VIDEO:

2. Sēņu apstrāde un cepšana

Kamēr krabju nūjiņas dzesējas, ķeramies pie šampinjonu pagatavošanas. Izvēlamies svaigas, stingras sēnes ar baltu vai gaiši brūnu cepurīti. Nomazgājam un nosusinām ar papīra dvieli. Katra šampinjona cepurīti un kātiņu sagriežam četrās aptuveni vienādās daļās, lai cepot tās samazinātos vienmērīgi.

Uzkarsējam pannu (to pašu, kur cepām krabju nūjiņas, var nedaudz noslaucīt) un nelielā eļļas daudzumā apcepam sēnes.
Sākumā tās izdalīs daudz šķidruma, taču turpinām karsēt, līdz tas pilnībā iztvaiko un sēnes kļūst viegli zeltainas un aromātiskas.
Tikai tad pievienojam sāli un piparus — tā garšas kļūst izteiksmīgākas.

3. Sastāvdaļu apvienošana

Kad sēnes ir gatavas, tās var likt bļodā tieši karstas — tas palīdzēs salātam iegūt īpaši patīkamu siltumu, ja vēlaties pasniegt to kā siltu ēdienu.
Pievienojam sēnēm krabju nūjiņas, kuras iepriekš sagriežam aptuveni tādā pašā lielumā kā sēnes. Šis vienādo gabaliņu izmērs padara salātu ne tikai vizuāli pievilcīgu, bet arī patīkamāku ēšanai.
Tālāk pievienojam trīs smalki sagrieztas vārītas olas. Tās piešķir salātam maigumu un nelielu krēmīgumu.

 

Lasi vēl: Strādāju kādā Latvijā atpazīstamā uzņēmumā par apkopēju, bet kādu dienu nejauši palīdzēju priekšniekam un visa dzīve izmainījās vienā dienā

Ļoti svarīga šajos salātos ir tieši mērce! Par to raksta turpinājumā, plus precīzas sastāvdaļas!

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk