Šodien gatavoju sautētas gaļas ribiņas ar mērci. Jebkura gaļa, kas gatavota šādā veidā, sanāk maiga un mutē kūstoša. Viss triks slēpjas vienā darbībā
Ir receptes, kas kļūst par īstiem galda rotājumiem – tās ne tikai pabaro, bet arī rada mājīguma sajūtu un svētku noskaņu. Viena no tādām ir sautētas gaļas ribiņas ar mērci. Tie lēnām gatavojoties kļūst tik mīksti, ka gandrīz paši atdalās no kaula, bet garšvielu un dārzeņu bagātīgā buķete piešķir šim ēdienam neaizmirstamu aromātu. Šāds ēdiens ne tikai iepriecēs ģimeni ikdienā, bet arī pārsteigs viesus svētku reizēs.
Pietiek tikai pieskarties gaļai, un tā sāk sadalīties šķiedrās. Gatavoju uzreiz daudz, lai noteikti pietiktu visiem. Turklāt tas ir lielisks variants svētku galdam – šādu gaļu viesi noteikti novērtēs. Precīzas sastāvdaļas atradīsi raksta beigās.
Pagatavošanas veids
Vispirms visu sagatavojam. 2 vidēja lieluma burkānus un 2 sīpolus sagriežam kubiciņos, 5–6 ķiploka daiviņas sagriežam.
Ņemam 2 kg ribiņu, manā gadījumā – liellopa. Nomazgājam, nosusinām ar papīra dvieli. Tagad apviļājam miltos. Šis arī ir tas triks, kas būtu jāizdara.
Mēs parasti vienkārši apcepam ribiņas, vai ne? Bet pamēģiniet pirms apviļāt miltos un tad apcept. Pannā ielejam nedaudz augu eļļas, liekam ribiņas un apcepam no visām pusēm uz lielas uguns līdz zeltainai krāsai. Tā apcepam visas ribiņas.
Tagad pannā ieliekam vēl nedaudz augu eļļas, liekam sīpolus un cepam tos līdz puscaurspīdīgiem, pievienojam burkānus un cepam vēl kopā apmēram 2 minūtes. Pievienojam 1 ēdk. tomātu pastas un cepam vēl 2 minūtes. Pielejam 150 ml vīnogu sulas un 300 ml ūdens.
Pievienojam 400 g tomātu savā sulā, ja ir miziņa – to vajadzētu noņemt. Pievienojam sāli pēc garšas, ņemot vērā, ka tomāti jau ir sālīti. Es pievienoju 1,5 tējk. Pievienojam garšvielas – melnos piparus, saldo papriku un 1 tējk. aromātisku garšaugu maisījuma (manā gadījumā – oregano, rozmarīns un timiāns).
Tagad pievienojam ķiplokus, samaisām un liekam sagatavotās ribiņas tā, lai tās pilnībā iemērktos mērcē.
Aizveram ar vāku un liekam krāsnī, gatavojam 180 grādos 2,5 stundas vai skatāmies pēc gaļas gatavības – tai viegli jānāk nost no kauliem.
Ja nav piemērotas sautējamās formas, var izmantot katlu vai dziļu cepešpannu un pārklāt ar foliju.
Ja nav vīnogu sulas, pievienojiet par 150 ml ūdens vairāk. Bet ar vīnu sanāk daudz garšīgāk. Gaļa ir gatava – gatavību var pārbaudīt ar nazi: tam viegli jāieiet gaļā.
Ja gatavo ar cūkgaļas vai jēra ribiņām, gatavošanas laiks būs īsāks. Labu apetīti! Būšu priecīga, ja šī recepte jums noderēs ❤️
Lasi vēl: Mums bija 18 gadu starpība, kas kļuva par mūžību… vai mums izdevās saglabāt attiecības
Sastāvdaļas:
Liellopa ribiņas – 2 kg.
Burkāni – 2 gab.
Sīpoli – 2 gab.
Ķiploki – 5–6 daiviņas.
Vīnogu sula – 150 ml.
Ūdens – 300 ml.
Tomātu pasta – 1 ēdk.
Tomāti savā sulā – 400 g.
Sāls – 1,5 tējk.
Lauru lapas – 2 gab.
Melnie pipari – pēc garšas.
Saldā paprika – pēc garšas.
Provansas garšaugi – pēc garšas.
Milti – apviļāšanai
Noderīgi padomi
✔️ Lai dārzeņi cepot neuzsūktu eļļu, tos vienkārši pārsmērēju ar otiņu ar minimālu eļļas daudzumu un cepu uz sausas pannas.
✔️ Lai nomizotu tomātus, nepieciešams uzvārīt ūdeni un iemērkt tajā tomātus tā, lai tos pilnībā pārklātu verdošs ūdens. Ielieciet vairākus gabalus marlē – tā būs ērti tos izņemt un uzreiz iemērkt aukstā ūdenī.
✔️ Lai mīkla neliptu pie karotes, katru reizi pirms ņemat nākamo porciju (piemēram, plācenīšiem), iemērciet karoti aukstā ūdenī.
✔️ Ja pa rokai nav gaļas mašīnas vai smalcinātāja, palīdzēs parasta rīve. Bez problēmām var sarīvēt, piemēram, saldētu vistas krūtiņu – tā cietā veidā rīvējās ļoti viegli. Turklāt rīvi mazgāt ir daudz vienkāršāk nekā gaļas mašīnu.