Šodien vēlos jums pastāstīt, kā izvēlēties pašu gardāko arbūzu. Šajos noslēpumos ar mani dalījās draugs no Azerbaidžānas, kur ļaudis arbūzus lieto pārtikā visu gadu un labi pārzina to kvalitāti.
Tātad, kas jāņem vērā, lai iegādātos saldu un sulīgu arbūzu – pasaulē lielāko ogu:
1.Forma un izmērs
Pirmā lieta, kam jāpievērš uzmanība, ir arbūza forma un izmērs. Vislabākie arbūzi ir vidēja izmēra un simetriskas formas. Centieties izvairīties no pārāk lieliem vai pārāk maziem augļiem, jo tie var būt nenogatavojušies vai pārgatavojušies.
Apaļie arbūzi parasti ir saldāki, jo tie aug ātrāk un tiem ir laiks uzkrāt vairāk cukura. Ovālie arbūzi bieži vien ir ūdeņaini un mazāk saldi. Tāpēc, ja vēlaties pašu saldāko arbūzu, izvēlieties apaļu.
2.Krāsa un virsma
Arbūza krāsai jābūt tumši zaļai ar vienmērīgām svītrām. Plankumam arbūza sānos, kas saskārās ar zemi, jābūt dzeltenīgam vai gaiši oranžam, kas liecina par gatavību. Balts plankums vai tā neesamība var liecināt, ka arbūzs novākts agri.
3.Astīte un podziņa
Arbūza astīte ir svarīga tā gatavības pazīme. Ja astīte ir sausa un brūna, tas nozīmē, ka arbūzs ir nogatavojies. Zaļa un svaiga astīte liecina, ka arbūzs ir novākts pārāk agri, un tas var nebūt īpaši salds.
Vēl viena nianse ir podziņa zem astītes. Tai jābūt mazai un glītai. Liela un izplūdusi podziņa var liecināt, ka arbūzs ir saņēmis pārāk daudz ūdens un nepietiekami daudz barības vielu.
4.Skaņa, pieklauvējot pie arbūza
Viena no zināmākajām gatavības noteikšanas metodēm ir viegla pieklauvēšana pa arbūza mizu. Skaņai jābūt dziļai un skaidrai, it kā iekšpusē būtu tukšums. Negatavs arbūzs skanēs neizteiksmīgi.
5.Mizas blīvums
Arbūza mizai jābūt stingrai un cietai. Ja to var viegli caurdurt ar nagu, arbūzs nav nogatavojies. Pamēģiniet mazliet uzspiest uz arbūza: ja tas nedaudz atlec atpakaļ, tā ir laba zīme.
6.Raksts un svītras
Svītrām uz arbūza jābūt skaidrām un kontrastējošām. Tā ir zīme, ka arbūzs audzis labvēlīgos apstākļos un saņēmis pietiekami daudz saules. Izplūdušas svītras var liecināt par problēmām ar gatavību.
7.Svars
Svarīgs ir arī arbūza svars. Paņemiet arbūzu rokās un novērtējiet tā svaru. Tam jābūt smagākam, nekā izskatās, kas norāda uz tā sulīgumu un gatavību.
8.Salds aromāts
Un visbeidzot, aromāts. Nogatavojies arbūzs izdala saldenu, vieglu smaržu. Ja smaržas nav, arbūzs, iespējams, vēl nav nogatavojies.
Dārgie lasītāji – varbūt jums zināms vēl kāds knifiņš, kas ļauj noteikt arbūza gatavību? Pastāstiet komentāros! Ja jums noderēja šī informācija, atzīmējiet rakstu ar “patīk” un dalieties ar draugiem sociālajos tīklos!