6.Raksts un svītras
Svītrām uz arbūza jābūt skaidrām un kontrastējošām. Tā ir zīme, ka arbūzs audzis labvēlīgos apstākļos un saņēmis pietiekami daudz saules. Izplūdušas svītras var liecināt par problēmām ar gatavību.
7.Svars
Svarīgs ir arī arbūza svars. Paņemiet arbūzu rokās un novērtējiet tā svaru. Tam jābūt smagākam, nekā izskatās, kas norāda uz tā sulīgumu un gatavību.
8.Salds aromāts
Un visbeidzot, aromāts. Nogatavojies arbūzs izdala saldenu, vieglu smaržu. Ja smaržas nav, arbūzs, iespējams, vēl nav nogatavojies.
Kāpēc Latvijā neaug arbūzi?
Arbūzi ir silta klimata augļi, kas labāk aug karstos un saulainos apstākļos, piemēram, subtropu vai tropu zonās. Latvijā vasaras ir pārāk īsas un bieži vien arī vēsas, lai arbūzi pilnībā nobriestu un būtu saldi.
Konkrēti:
Arbūziem nepieciešams ilgs un silts augšanas periods (apmēram 70–90 dienas ar temperatūrām virs +20 °C).
Latvijā vasaras bieži vien ir īsas un nepietiekami karstas.
Aukstie un mitrie laikapstākļi var palēnināt augu attīstību vai veicināt to bojāšanos.
Tomēr mūsdienās cilvēki mēģina arbūzus izaudzēt siltumnīcās vai arī izvēlas īpaši piemērotas, agrīnas šķirnes, bet dārza apstākļos to audzēšana joprojām ir izaicinājums.
Dārgie lasītāji – varbūt jums zināms vēl kāds knifiņš, kas ļauj noteikt arbūza gatavību? Pastāstiet komentāros! Ja jums noderēja šī informācija, atzīmējiet rakstu ar “patīk” un dalieties ar draugiem sociālajos tīklos!
Tevi noteikti interesēs
- Atceries aktrisi, kas atveidoja “Titānika” galveno varoni Rozu vecumdienās? Uzzini, kāda viņa bija jaunībā…by Rinalds Bergmanis
- Kolorādo vaboles pēc šīs metodes jūsu dārzu vairs netraucēs: agronomu paņēmiens ar tūlītēju efektuby Laura Andersone
- Cepti pīrādziņi ar kefīru 30 minūtēs: viegli pagatavojami, gaisīgi un pufīgiby Rinalds Bergmanis