Martā būvniecības izmaksas palielinājās par 0,5 %

2018. gada martā, salīdzinot ar februāri, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājās par 0,5 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Strādnieku darba samaksa1 pieauga par 1,1 %, būvmateriālu cenas – par 0,5 %, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,2 %.

Martā būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja darba samaksas pieaugums apdares būvdarbu strādniekiem (jumiķi, apmetēji, sanitārtehniķi un citi), kā arī cenu pieaugums dolomīta šķembām.

Salīdzinot ar 2017. gada martu, būvniecības izmaksas palielinājās par 3,9 %. Strādnieku darba samaksa pieauga par 8,7 %, būvmateriālu cenas – par 3,0 %, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 2,4 %.

Būvniecības izmaksu pārmaiņas pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi

(procentos)

2018. gada 1. ceturksnī, salīdzinot ar 2017. gada 4. ceturksni, kopējais būvniecības izmaksu līmenis palielinājās par 1,0 %. Strādnieku darba samaksa pieauga par 1,5 %, būvmateriālu cenas – par 1,3 %, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,3 %.

2018. gada 1. ceturksnī, salīdzinot ar 2017. gada 1. ceturksni, kopējais būvniecības izmaksu līmenis pieauga par 3,6 %. Strādnieku darba samaksa palielinājās par 7,9 %, būvmateriālu cenas – par 2,7 %, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 2,4 %.

2018. gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 190 būvuzņēmumu un vairāk nekā 40 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos papildus izmanto arī būvmateriālu cenas, kuras uzņēmumi sniedza ražotāju cenu indeksu rūpniecībā un importa cenu indeksa aprēķiniem.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kam 2017. gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apjoms. 80 % no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apjoms pārsniedza 1 milj. eiro gadā, no tiem 33 % uzņēmumu darbu apjoms bija virs 5 milj. eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

Plašāka informācija par būvniecības izmaksām pieejama CSP datubāzē sadaļā “Ražotāju cenas”. Datus par būvniecības izmaksu pārmaiņām 2018. gada aprīlī publicēs 29. maijā.

Plašāka informācija par būvniecības izmaksu indeksiem Latvijā pieejama CSP vietnē sadaļā “Ražotāju cenas – Galvenie rādītāji – Metadati”.

1 Būvniecībā nodarbināto strādnieku bruto darba samaksa stundā, kas sadalīta pa galvenajām profesijām:

– mūrnieki un tiem radniecīgu profesiju strādnieki;

– betonētāji un tiem radniecīgu profesiju strādnieki;

– namdari un būvgaldnieki;

– apdares būvdarbu strādnieki (jumiķi, apmetēji, sanitārtehniķi un citi);

– krāsotāji un tiem radniecīgu profesiju strādnieki;

– elektriķi;

– asfaltētāji;

– ceļa būves un mākslīgo būvju palīgstrādnieki;

– montētāji;

– metinātāji.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment