Mazās un tārpainās avenes ir pagātne! Uzziniet noslēpumus, kā iegūt lielas, sulīgas un masīvas ogas

Vai jums vienmēr ir skābas un mazas avenes? Vai jūs domājat, ka pie vainas ir šķirnes? Nē, jūs vienkārši pieļaujat tipiskas kļūdas aveņu kopšanā. Jebkuru, pat visneizskatīgāko, šķirni var “uzlabot” ar pareizo lauksaimniecības tehnoloģiju.

Es arī iepriekš nezināju, kā rūpēties par avenēm – man likās, ka tās aug pašas. Bet, kad uzzināju visus noslēpumus no kaimiņa, pieredzējuša dārznieka, sapratu, ka visu daru nepareizi. Es dalos ar saviem trikiem – kā iegūt lielas un saldas ogas no jebkuras šķirnes un kas ir jādara vienu reizi, lai avenes neizplatās pa apkārtni.

10 vērtīgi padomi aveņu stādīšanai

Vai jūs domājāt, ka aveņu stādīšana bija vienkārša? Bet patiesībā 50% panākumu lielas ogu ražas iegūšanā ir atkarīgi no stādīšanas vietas un augsnes.

1. Nekad nestādiet avenes ēnā vai zemienēs, kur gruntsūdeņi ir tuvu un sniegs kūst visilgāk, sakrājoties milzīgās peļķēs. Avenēm patīk līdzenas, saulainas vietas.

2. Augsnei jābūt ne skābai, ne sārmainai, bet ar neitrālu pH. Ja jums ir kūdras augsnes, deoksidējiet tās, pievienojiet smiltis, pelnus, dolomītu un citas piedevas, kas dos avenēm iespēju saņemt maksimālu uzturu.

3. Avenēm nepieciešama irdena un auglīga augsne. Ar spēcīgu augļošanu avenes ātri noplicina augsni, tāpēc stādīšanas laikā stādīšanas bedrītes pēc iespējas vairāk “uzlādē” ar lietderīgām vielām.

4. Stādot, ievērojiet pareizo attālumu starp krūmiem, pārmērīgs sabiezējums slikti ietekmēs ražu un izraisīs slim***s. Starp krūmiem jābūt 60 – 70 cm brīvas augsnes, bet starp rindām – 1,5 m.

5. Lai baudītu avenes jau stādīšanas gadā, iegādājieties stādus ar slēgtu sakņu sistēmu, tas ir, audzētus konteineros. Tie iesakņojas burtiski mēnesī un nekavējoties sāk augt.

6. Noteikti mulčējiet stādījumus. Mulča novērš nezāļu augšanu, saglabā maksimālu mitrumu un neļauj saknēm pārkarst vasaras karstumā. Ir pierādīts, ka mulča palielina produktivitāti 1,5 – 2 reizes.

7. Laistiet avenes tikai ar siltu ūdeni, bez hlora. Labāk uzsildīt ūdeni no akas vai akas mucā saulē.

8. Stādot, nekavējoties nogriež visus sausos zarus un saknes, izcirtņus apkaisot ar jebkuru fungicīdu vai vienkārši sasmalcinātām oglēm. Tādā veidā augs ātrāk pielāgojas un aug.

9. Avenes labāk stādīt pavasarī. Vasarā krūmi ieaugs spēcīgas saknes un pārziemosies labā stāvoklī. Rudens stādīšana rada risku tajos reģionos, kur ātri kļūst auksts.

Lasi vēl: Šis skaistums pārspēs visus mums zināmos ziedošos krūmus

10. Stādot, noteikti pievienojiet dabisko mēslojumu: no pelniem un kūtsmēsliem līdz humusam, lai krūmi no pirmajām dienām saņemtu uzturu un augtu ātrāk.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment