Melnās tējas plusi un mīnusi. Kā tā ietekmē gremošanu?

melna_teja1

Divi visaktīvākie flavonoīdi tējā ir tearubigīns (thearubigin) un teaflavīns (theaflavin) – un abi divi labvēlīgi ietekmē tavu veselību. Saskaņā ar pētījumu, melnajai tējai noteikti piemīt dažas īpašības, kas labvēlīgi ietekmē gremošanu:

– tai ir pretiekaisuma īpašības, kas var palīdzēt mazināt sāpīgas slimības simptomus, kā, piemēram, Krona slimības gadījumā;
– tai ir antioksidanta īpašības, kas var palīdzēt salabot un remdēt gremošanas trakta “oderi”;
– tā var palīdzēt regulēt gremošanas enzīmus, kā, piemēram, amilāzi un lipāzi, kas var palīdzēt pacientiem ar konkrētām kaitēm, piemēram, pankreatītu.

Tāpēc, ka tā satur lielu daudzumu ūdens, tēja var vienkārši palīdzēt uzņemt ķermeņa funkcijai nepieciešamos šķidrumus.

Melnās tējas dzeršanai ir arī citas priekšrocības, tai skaitā tā samazina sirdstriekas risku. Tā var samazināt arī dažādu vēža formu rašanās risku, kā arī novērš nierakmeņu veidošanos, Parkinsona slimību un augstu holesterīna līmeni. Tā var arī uzlabot ķermeņa vielmaiņu un palīdzēt enerģijai un mundrumam.

Lasi vēl: Pārsteidzoši: Kādu ietekmi uz tavu veselību var atstāt regulāra tējas dzeršana?

No sliktās puses

Pirms tu sāc dzert melno tēju lielos apjomos, ir dažas lietas, ko tev derētu zināt.

Pirmkārt, melnā tēja satur kofeīnu. Un kaut arī kofeīns ir kaut kas tāds, ko liela daļa cilvēka uzņem katru rītu, lai iesāktu savu dienu, no kofeīna gan derētu uzmanīties, ja tev ir problēmas ar vēderu un gremošanu. Kofeīns palielina skābju veidošanos kuņģī, darbojas kā diurētiķis (attūdeņo) un var saasināt simptomus, ja tev ir kairinātu zarnu sindroms.

1

Tev arī vajadzētu zināt, ka, neņemot vērā gremošanas problēmas, pārāk daudz kofeīna var radīt nevēlamus blakusefektus, tai skaitā nemieru, satraukumu, bezmiegu, galvassāpes un neregulāru sirdsdarbību.

Melnā tēja arī satur savienojumus, ko sauc par tanīniem, kas sniedz tējai raksturīgo rūgto garšu, bet var arī izraisīt sliktu dūšu vai kuņģa darbības traucējumus.

Ko darīt?

Gadījumā, ja tu esi melnās tējas fans, bet uztraucies arī par kuņģa problēmām, tev tā vienkārši ir jāizbauda nepārspīlējot. Pētījumi rāda, ka lielākajai daļai cilvēku 200-300mg kofeīna (no jebkura avota) ir drošs daudzums. Atkarībā no tā, kādu tēju tu dzer un cik ilgi tu ļauj tai ievilkties, tas nozīmē apmēram no četrām līdz 10 krūzītēm dienā.

Tomēr, ja tev ir kuņģa darbības traucējumi (piemēram, bieži ciet no kairināto zarnu sindroma) vai arī ir bijušas citas problēmas ar kuņģi un gremošanas traktu, vispirms labāk būtu aprunāties ar savu ģimenes ārstu!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment