Mēness sējas kalendārs 2024. gada janvārim: ko un kad stādīt uz palodzes

Mēness sējas kalendārs 2024. gada janvārim atklās, kuras ir veiksmīgākās un nelabvēlīgākās dienas darbam ar augiem.

Gada pirmais mēnesis janvāris dārzniekiem un dārzkopjiem nav īpaši darbīgs mēnesis. Taču viņi nebūs pilnīgi bez darba. Pārsvarā šajā mēnesī audzē zaļumus un stādus uz palodzes, kā arī stāda dārzeņus siltumnīcā. Janvāra beigās dažādi audzētāji sāk iepirkt sēklas un augsni jaunajai lauksaimniecības sezonai.

Mēness fāzes ietekmē augus dažādos veidos. Mēness augšanas laikā ieteicams stādīt puķes un dārzeņus, kas dod augļus virs zemes, bet Mēness dilšanas laikā – sakņaugus. Jauna mēness un pilnmēness dienās augus nedrīkst skart – tie kļūst ļoti neaizsargāti. Mūsu Mēness sējas kalendārs 2024. gada janvārim palīdzēs jums plānot dārza darbus janvārī.

Mēness sējas kalendārs 2024. gada janvārim

1.-2. janvārī – telpaugu stādīšana un pārstādīšana, dārzeņu un puķu sēšana stādiem. Jūs varat laistīt un barot stādus ar organiskām vielām, mēslot puķes podiņos.

3.-4. janvāris – rāceņu, kartupeļu, topinambūra, biešu, burkānu stādīšana siltumnīcā un uz palodzes. Var audzēt garšaugus un garšvielas. Siltumnīcās – laba diena redīsu, seleriju, visu veidu sīpolu sējai. Puķu dobē var sēt neļķes, asteres, verbenas, dālijas.

Lasi vēl: Tualetes pods mirdzēs kā Jaungada sniegs

5.-7. janvāris – auglīgas dienas visu zaļumu audzēšanai, puravu, burkānu, biešu sējai. Siltumnīcā var sēt tomātus, papriku, baklažānus, tabaku. Ir atļauts laistīt un mēslot. Dārzā var nodarboties ar sniega aizturēšanu un lietot organisko mēslojumu. Var stādīt sēņu sporas un strādāt ar micēliju. Augus nedrīkst apstrādāt ar toksiskām ķīmiskām vielām.

8.-9. janvāris ir sliktas ražas novākšanas dienas. Uz palodzes var stādīt sīpolus, ķiplokus un garšaugus. No citu kultūru sēšanas, novākšanas un pārstādīšanas labāk atteikties. Ir atļauta koku apgriešana un ziemas baltināšana.

10.-11. janvāris – Jaunā mēness dienas. Sējas kalendārs neiesaka strādāt ar augiem.

12.-13. janvāris – ļoti neauglīgas dienas jebkādai stādīšanai un sēšanai. Var mērcēt un diedzēt sēklas, mēslot augsni, rakt nezāles, mulčēt dobes ar ziemājiem. Ir atļauts stādus barot ar organiskām vielām.

14.-15. janvāris – siltumnīcā un mājās var stādīt melones, arbūzus, gurķus, spinātus, selerijas, baziliku un garšaugus. Ļoti labas dienas ārstniecības augu un garšvielu audzēšanai uz palodzes. Atļauta bagātīga laistīšana un minerālmēslojuma lietošana, bet nedrīkst griezt augu zarus.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment