Daudzi cilvēki izlaiž graudaugu un pākšaugu mērcēšanu pirms vārīšanas, jo tas prasa papildu laiku. Bet vai tas ir tā vērts un kādā variantā produkti ir noderīgāki?
Atbildi uz šo jautājumu sniedz uztura speciāliste Anastasija Goloborodko.
Vai ir nepieciešams mērcēt graudaugus, riekstus un pākšaugus?
“Vai var nemērcēt? Jā. Bet tos vajadzētu mērcēt, ja ir kuņģa-zarnu trakta slimības, ja vēlaties uzlabot pārtikas funkciju, jo mērcēšana ir gandrīz vai diedzēšana, tas nozīmē, ka šajā procesā darbojas ļoti aktīvs fermentu spēks. Un mērcēt ir vērts arī tad, ja neesat pārliecināts par pārtikas uzglabāšanas kvalitāti,” raksta eksperte.
Neapstrādātas sausas riekstu, sēklu, pākšaugu un graudaugu sēklas vispirms “gaida” komandu dīgšanai. Šajā “miera” stāvoklī tās var atrasties gadiem, bet dažas – gadu desmitiem. Dīgtspēju kavē tajās esošie enzīmu inhibitori.
Ferments ir dzīvs spēks, kas pamodina sēklu un aktivizē tās dīgšanu. Inhibitors ir viela, kas kavē šo fizioloģisko procesu.
Kāpēc mērcēti graudi kļūst derīgāki
Kad sēklas, pupiņas un rieksti kādu laiku saskaras ar ūdeni, inhibitori atstāj čaumalas. Tie vai nu izskalojas, izšķīst, vai arī to koncentrācija samazinās.
Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!
Tevi noteikti interesēs
- Nosaukta sadzīves ierīce, kas ir gandrīz katrā mājā: tā patērē visvairāk elektrības un tukšo maciņuby Rinalds Bergmanis
- Suns aizšķērsoja ātrās palīdzības automašīnai ceļu un atteicās iet malā – tikai vēlāk kļuva skaidrs, kāds tam bija iemeslsby Sandra Vīgante
- Uzlika kakla siksnu un baroja ar nepiemērotu pārtiku: Krāslavas novada vietējie iedzīvotāji rīkojušies nesaprotami un nosodāmiby Laura Andersone