Šādus “mērcētus” graudus un sēklas sauc arī par “aktivētām” sēklām. Noņemot inhibitorus un “atbrīvojot” tos ūdenī, graudi iegūst vienkārši eksplozīvu vitalitāti un ir gatavi dīgšanai. Šādo “aktivizēti” graudaugi, rieksti un pākšaugi ir ļoti viegli sagremojami un nerada blakusparādības gremošanai – vēdera pūšanos no riekstiem, gāzu veidošanos no pākšaugiem u. c.,” – skaidro Goloborodko.
Lasi vēl: Kā pareizi apgriezt rozes oktobrī, lai tās labi pārziemotu
Pēc viņas teiktā, šādi graudi un rieksti, pupiņas un sēklas palielina uzturvielu saturu no 300% līdz 1200%.
“Maltos graudaugos dīgšana un aktivizācija nevar notikt. Tā kā malšanas laikā no tiem ir atdalīts endosperms – graudu dīgļojošā daļa. Aptuveni runājot, termiski neapstrādāti graudaugi un pākšaugi dīgst, kad tos iemērc, bet baltie pulētie rīsi, bulgurs, makaroni, ātri pagatavojami graudaugi – nē, jo tiem ir atņemta vitalitāte,” piebilst uztura speciāliste.
Tevi noteikti interesēs
- Nolieciet šo augu uz palodzes un aizmirstiet mājās par kondensātu, mitrumu un pat pelējumu
- Ir pienākusi jauna informācija: meteorologi krasi koriģējuši prognozi uz 30. oktobri
- Garšīga, viegla un gaisīga ābolmaizīte no manas omītes recepšu klades: vajadzīgas pavisam vienkāršas sastāvdaļas
- Es atstāju sievu un bērnus un aizbraucu uz ārzemēm, un pēc diviem mēnešiem sapratu, ka bez viņiem iztieku lieliski
- Jau pazuduši tūkstoši eiro: brīdina par jaunu krāpšanas shēmu Latvijā – sākumā viņi atsūta īsziņu
- Mīksti un aromātiski kefīra cepumi — gatavoju 5 minūtēs, lieliski sader ar tasi tējas








