Mēs apgriežam rozes rudenī, lai tās krāšņi ziedētu vasarā: pamatnoteikumi veiksmīgam rezultātam

Iesācēju dārznieku vidū bieži valda uzskats, ka rozes ir šausmīgi grūti audzēt. Patiesībā tā nav taisnība. Ja kāds tam netic, paskatieties apkārt – viņi ir gandrīz katrā pagalmā.

Vai tiešām visi ir gatavi tērēt daudz laika un pūļu šiem ziediem? Protams, ka nē. No kurienes tad kaimiņiem tik daudz skaistuma? Atbilde ir elementāra: ar rozēm viss ir daudz vienkāršāk, nekā šķiet. Protams, ir sarežģītas šķirnes, kurām nepieciešamas zināšanas un uzmanība, taču tas vairāk ir dedzīgiem mīļotājiem. Mums, vienkāršiem, ir milzīgs skaits šķirņu, ar kurām mums nav pārāk smagi jāstrādā.

Tomēr lai mani vārdi nevienu nemaldina. “Jums nav pārāk smagi jāstrādā” nenozīmē, ka jums vispār nekas nav jādara. Ārā ir rudens, un tas nozīmē, ka mums ir jāplāno griezums ziedu karalienei!

Ikgadēja rudens atzarošana ir obligāta. Kāpēc un kā to īstenot – es ierosinu šodien to detalizēti izpētīt.

Sāksim ar to, kāpēc ir nepieciešama atzarošana un kāpēc rudenī

Pirmkārt, mēs runājam par augu atjaunošanos. Ja jūs apgriežat katru gadu, tie vienmēr izskatīsies svaigi. Tā kā mēs runājam par dekoratīvo kultūru, tas ir viens no svarīgākajiem faktoriem.

Turklāt, pateicoties atzarošanai pavasarī, uz krūmiem sāk augt jauni spēcīgi dzinumi. Turklāt viņiem būs daudz ziedu pumpuru, kas mūs nevar neiepriecināt.

Vēl viena rudens atzarošanas priekšrocība ir lieliska ziemošana. Ja atstājat augiem mazattīstītus pumpurus, tie vienkārši sāks pūt un pārvērtīsies par sēnīšu vairošanās vietām. Infe***jas nesēdēs uz vietas un laimīgi uzbruks veselajām daļām. Un tagad mūsu rozes ir apslimušas, un mēs bijām pārāk slinki, lai tās apgrieztu.

Turklāt, noņemot visu nevajadzīgo, krūmos brīvi cirkulē gaiss, kas arī neveicina sēnīšu uzplaukumu.

Arī sakņu sistēma darbojas labāk un labi uzsūc barības vielas.

Bet kāpēc mēs apgriežam rudenī? Vai to noteikti var izdarīt pavasarī?

Principā, protams, tas ir iespējams, bet tas nav tā vērts. Vienkārši atgriezieties pie iepriekš uzskaitītajiem apgriešanas efektiem, lai to izvairītos.

Procedūra jāsāk, kad nakts temperatūra pazeminās līdz -5 grādiem. Kāpēc ne agrāk? Ja temperatūra ir virs nulles, snaudošie pumpuri pamodīsies un ātri sāks augt. Protams, viņi nepaspēs nogatavoties pirms ziemas un aizies bojā, kas izraisīs neveselu attīstību. Tāpēc mēs vienmēr noteikti nogaidām atbilstošus apstākļus. Parasti tie notiek ap oktobra vidu, bet katrā reģionā savā veidā, turklāt tas viss ir atkarīgs no laikapstākļiem pašreizējā sezonā.

Bet pārliecinieties, ka tas nav zemāks par -5! Turklāt tad rozes būs jāpārklāj, kas nav savienojams ar apgriešanu.

Svarīgi atzarošanas principi

Lai procedūra noritētu perfekti, ir svarīgi tos atcerēties.

1. Pirmkārt, darbam jāizvēlas sausa diena. Labāk bez spožās saules, kuras stari pat rudens beigās var savainot apgriešanas jau novājinātus augus.

2. Rudens apgriešana daudzējādā ziņā ir veselīgāka. Mums ir jānoņem visas izžuvušās lapas un ziedkopas, kā arī nolauztas, un zari, kas aug krūma iekšpusē.

3. Tāpat ir jānoņem visi dzinumi, kas ir vecāki par 3 gadiem. Tas pats jādara ar vājajiem un mazattīstītajiem, viņi ziemu nepārdzīvos.

4. Pēc atzarošanas uz krūma jābūt 5 veseliem dzinumiem, vienmēr labi attīstītiem. Viņu var būt mazāk, nekad nevar zināt, kādi ir apstākļi, bet ne vairāk.

5. Visi griezumi jāveic 45 grādu leņķī.

Lasi vēl: Pelējums pazudis: labākie veidi, kā no tā atbrīvoties

Rudens apgriešana ir diezgan radikāla, ar to mēs noņemam lielāko daļu vainaga. Bet jums nevajadzētu baidīties, šādas darbības izraisa strauju izaugsmi nākamajā sezonā un bagātīgu ziedēšanu. Tieši tas, ko mēs vēlamies.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu….

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment