Daudzi cilvēki zina, ka, piemēram, ķīnieši nedzer pienu, neēd musli, uzskata jēra gaļu par gumijotu un pat negaršo liellopu gaļu. Tomēr šodien mēs runāsim par kaut ko citu.
Pēdējā laikā mūsu veikalus ir pārpludinājusi milzīga ķīniešu ēdienu, augļu, salātu un delikatešu daudzveidība, kas viss ir noklāts ar ķīniešu rakstzīmēm. Tie ir jauni produkti no Vidusjūras valstības, kas sola baudījumu garšas kārpiņām.
Un, interesanti, ka tā tiešām ir. Jūs atverat paciņu ar salātiem, un garša ir patīkama; jums nav ne jausmas, kas tie ir, kā tie ir pagatavoti vai kam tie vispār paredzēti. Bet tieši šī eksotika piesaista daudzus: galvenokārt jauniešus, kuri vēlas izmēģināt jebko neparastu, jaunu un jautru.
Jūs būsiet pārsteigti, bet, neskatoties uz to ķīniešu izcelsmi, daudzi… nē, ne daudzi, vairums ķīniešu… NEĒD šos produktus!
Es personīgi redzēju, kā ķīniešu tulks, savas sirds laipnības vadīts, no sava dārza atnesa maisu ar āboliem ķīniešu strādniekiem. Kad viņi uzzināja, ka āboli ir no viņa paša dārza un nav apstrādāti ar ķimikālijām, pesticīdiem vai citiem “mēslošanas līdzekļiem”, viņi tos noķēra 0,0000015 sekundēs.
Ķīniešu “biedri” ēda ābolus un slavēja tos, sakot, cik tie ir skaisti, dabīgi un garšīgi. Varbūt tie nav tik skaisti, bet tas ir dabīgs, īsts produkts. Kad tulks viņiem jautāja: “Bet jūs importējat tonnām ābolu uz Austrumeiropu. Ko jūs nevarat nopirkt?” “Mēs varam! Tikai tie ir pārdošanā; mēs tos neēdam.”
Tātad, šeit ir 5 produkti, kas nonāk konteineros un piepilda veikalu plauktus, bet ķīnieši tos neēd.
1. Shine Muscat. Shine Muscat vīnogas Ķīnā nav tikai vīnogas. Tās ir augstākās kvalitātes produkts, ko dāvina, pasniedz svētkos un pērk īpašos gadījumos. Tās popularitāte strauji pieauga aptuveni pirms 10 gadiem, un kopš tā laika tā ir stingri saglabājusi savu pozīciju kā viena no iecienītākajām šķirnēm.
Tās ķīniešu nosaukums ir “Yanguang Meigui” (阳光玫瑰), un “SH” nozīmē “Saulainā roze” nesaprotamā valodā. Nosaukums, protams, ir ļoti poētisks un lieliski atspoguļo tās garšu: salda, ar ziedu un rožainu aromātu. Šī vīnoga Ķīnā ir populāra galvenokārt tāpēc, ka tā tiek saistīta ar augstu dzīves kvalitāti un labu gaumi. Ja ķīniešu draugs jums to uzdāvināja, jūs varat lepoties; tas nozīmē, ka jūs novērtē un ciena.
Ķīnieši to ēd kā jebkuru citu augli vai desertu. Skaisti iepakotas Shine Muscat vīnogu kastes ir populāra un prestiža dāvana svētkos (piemēram, Ķīniešu Jaunajā gadā) vai ciemojoties. Tikai ir viena problēma: tas, ko pārdod Ķīnā, atšķiras no tā, kas ir Austrumeiropā.
Pārdošanā esošās Ķīnas Shine vīnogas ir ogas, kas ir īpaši apstrādātas, lai novērstu bojāšanos; tas ir, vīnogas tiek apstrādātas ar nogatavošanās palēninātāju. Turklāt to audzēšanā tiek izmantotas īpašas vielas, kas paātrina ogas augšanu, ievērojami palielinot tās svaru, bet novēršot vīnogu plīšanu.
2. Āboli, mandarīni un marinēti gurķi. Skatoties uz skaistajiem mandarīniem no Ķīnas, jūs patīkami samulstat— vai tiešām ir iespējams izaudzēt šādus skaistumus? Tie ir kā klonēti. Visi gludi un skaisti, neviena grumbaina. Tas liek rokai sniegties pēc maka! Bet varbūt esat pamanījuši, ka pēc šo mandarīnu ēšanas bieži vien pa visu ķermeni parādās tāda kā knudoņa. Tās ir vielas, kas palēnina nogatavošanos.
Kas attiecas uz āboliem, nogatavošanās palēninātāju nav — tiem tādu nav, bet tie ir pilni ar nitrātiem. Diemžēl tas ir saistīts ar to ražošanas veidu. Tas var sasniegt pat 44 mg, kas. Kas attiecas uz marinētiem un sālītiem gurķiem, tas ir vēl interesantāks jautājums. Ķīnieši gurķus nemarinē un nesālī — tas viņiem ir muļķīgi. Viņi ēd tikai svaigus un īpašas šķirnes gurķus; mūsu gurķi viņiem šķiet pārāk neizskatīgi.
3. Ķīniešu tēja. Sāksim ar to, ka Ķīnā cilvēki nedzer tēju. Jā, jūs dzirdējāt pareizi. Atkārtoju: viņi to nedzer! Pirmkārt, ķīnieši mīl labu tēju, un tā ir ļoti dārga. Tās dzeršana katru dienu ir greznība, tāpēc viņi to nedzer. Otrkārt, ķīniešu iecienītākais dzēriens ir verdošs ūdens. Daudzi no viņiem nēsā līdzi termosu, kas piepildīts tikai ar karstu ūdeni. Viņiem pat ir teiciens: “Ja tev sāp galva, dzer ūdeni.” Un tas tiešām palīdz!
Viss, kas mums ir, pārsvarā ir patēriņa preces, kuras varētu pat saukt par elitārām un maksāt veselu bagātību, bet kvalitātes un pašu ķīniešu ziņā tas ir kā atkritumi.
4. Saldumi. Saldās konfektes, želejas, gumijas lācīši, saldie cepumi. Ziniet, ķīnieši ir lieliski – viņi absolūti sabojā visu saldo. Ja jūs pacienāsiet ķīniešu bērnu ar konfektēm, viņi tās iespļaus jums sejā un teiks: “Tas ir pārāk salds.” Bet viņi ražo saldumus milzīgos daudzumos un importē tos visā Āzijā, Eiropā un citur. Mēs piedzīvojam saldumu uzplaukumu, un viņi tos pārdod un gūst labu peļņu. Kā vienmēr.
5. Sulas un visu veidu limonādes. Svaigi spiestas sulas var atrast Ķīnā, bet tās galvenokārt patērē tūristi. Vietējie iedzīvotāji dod priekšroku ēst veselus augļus un uzskata iepakotas sulas un limonādes par neveselīgām augstā cukura satura dēļ. Un viņiem ir taisnība! Kad pēdējo reizi apskatījāt savas sulas sastāvdaļas? Kas tur rakstīts? Atjaunota? No kā tā ir pagatavota? Vai vēlaties to redzēt?
Satura konsistence izskatās šādi:
Vienkārši pievienojiet cukuru un ūdeni, un iegūstat sulu vai nektāru. Tam īsti nav nozīmes; arī ķīnieši to nedzer. Viņiem tā ir pārāk salda. Ir ļoti maz ķīniešu sulu ražotāju, kurus vietējie iedzīvotāji ciena. Tajos praktiski nav cukura. Bet neviens austrumeiropietis nedzertu šādu sulu — viņi to izmestu otrādi. Un nevis tāpēc, ka tā būtu pretīga, bet gan tāpēc, ka ārzemniekiem tā garšo kā siļķe zem kažoka. Piemēram, ķīniešiem ļoti garšo tomātu sula kopā ar ķiršiem, aprikozēm un aronijām.
Vai kā būtu ar vīnogām, gurķi, greipfrūtu, avenēm, ābolu un kivi vienā pudelē? Garša ir… tipiska. Ne katrs to var izturēt. Manējais nevarēja.










