Pieredzējuši dārzkopji stāsta, ka no puķu dobēm un sakņu dārza izravētās nezāles nav obligāti uzreiz jāizmet vai jāliek komposta kaudzē, kur tām nepieciešams vesels gads, lai pārvērstos par trūdvielām.
Ir ātrāks un noderīgāks veids, kā izmantot nezāles – no tām var pagatavot uzlējumu, kas pazīstams kā šķidrais komposts un kuru jau pavisam drīz pēc pagatavošanas var izmantot kultūtaugu mēslošanai.
Gandrīz visas nezāles, kas no augsnes iegūst barības vielas un mikroelementus, kļūst par lielisku dabīgā mēslojuma pamatu. Bet, ja starp tām ir augi ar ārstnieciskām īpašībām, rezultāts ir vēl labāks.
Uzlējuma pagatavošanai visbiežāk izmantotie augi ir nātre, pienene, strutene, vīgrieze, āboliņš, dadzis, kviešu zāle – tie visi ir sevi pierādījuši kā labi dabiskās augšanas veicinātāji.
Kā pagatavot šķīdumu no nezālēm
Vispirms augus izraujam kopā ar saknēm un viegli nokratām, lai noņemtu lielāko daļu augsnes, bet atstājam nedaudz derīgās augsnes. Daži dārzkopji iesaka nezāles nedaudz novītināt, taču var iztikt arī bez šī soļa – vienkārši smalki sagriežam savāktos augus un piepildām ar tiem jebkuru piemērotu trauku līdz aptuveni divām trešdaļām.
Pēc tam zaļo masu aplejam ar siltu ūdeni – vēlams lietus, akas vai dabīga avota ūdeni – atstājot virsū nedaudz brīvas vietas, un apsedzam. Maisījumu periodiski apmaisām un atstājam ievilkties, līdz parādās noturīga, asa smaka. Pēc tam pagaidām vēl vienu vai divas dienas – tiek uzskatīts, ka uzlējums tieši tad sasniedz augstāko koncentrācijas pakāpi.
Uzlējuma galvenā vērtība ir izosviestskābe un sviestskābe, taču bez konservantiem tās ātri bojājas, tāpēc sastāvs ir jāizlieto nekavējoties.
Kā pareizi lietot uzlējumu
Iegūtā uzlējuma lietošana ir ārkārtīgi vienkārša: tas jāatšķaida ar ūdeni proporcijā 1:10 vai 1:12 un jāizmanto augu laistīšanai pie saknēm. Pirms tam ieteicams rūpīgi uzirdināt augsni, lai nodrošinātu labāku uzlējuma uzsūkšanos. Laikā pirms ziedēšanas šādu piebarošanu var veikt reizi trijās nedēļās, be pēc ziedēšanas sākuma – reizi divās nedēļās.
Ja tev noderēja šī informācija, atzīmē rakstu ar “patīk” un dalies sociālajos tīklos. Būsim tev pateicīgi arī par komentāriem!