Meteo Latvia laika ziņu speciālists paziņo, ka Latvijā atvasara patreiz nav gaidāma, tā vietā gaidāms anomāls laiks

Meteo Latvia laika ziņu speciālists paziņo, ka Latvijā atvasara patreiz nav gaidāma, tā vietā gaidāms anomāls laiks, kurš par savu klātbūtni laiks manīt jau drīzumā. 

Kā iekš Meteo Latvia raksta laika ziņu speciālists Martins Bergšteins, tad vēl lielākajā valsts daļā nav beigusies “pamatvasara”. Tikai Madonā, Priekuļos, Rūjienā un Zosēnos diennakts vidēja gaisa temperatūra 5 dienas pēc kārtas ir bijusi zem +15°C (iestājies meteoroloģiskais rudens).

Šīs nedēļas beigās un nākamās nedēļas sākumā gan tas iestāsies lielākajā valsts daļā. No tā brīža arī varēs sākt gaidīt atvasaru.
Problēma, gan ir ar to – kas īsti ir atvasara? Meteoroloģijā nav definēta parādība “atvasara.”

Lūk citāts no Tēzaura: Vasaras beigu posms (apmēram no augusta vidus līdz septembra beigām); silts, saulains laiks šai posmā, viņš raksta iekš Telegram platformas.

Manā uztverē, atvasara ir silts, saulains laiks, kas seko pēc tam, kad ir iestājies rudens (ar vējainu, vēsu un lietainu laiku). Jebkurā gadījumā – šobrīd nav nekādu pazīmju, ka Latvijā būtu gaidāma atvasara, nobeidz Bergšteins.

Piektdien Latvijā vietām iespējams lietus, dažviet tas būs stiprs un var pavadīt pērkona dārdi, prognozē sinoptiķi.

Visā valstī pastiprināsies dienvidu un dienvidrietumu vējš, un nokrišņu un negaisa mākoņu ietekmē brāzmas vietām var sasniegt 20–25 metrus sekundē, ar lielākajām brāzmām gaidāmām Kurzemē un Ziemeļvidzemes piekrastē.

 

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs valsts rietumu un centrālajos novados izsludinājis dzeltenās pakāpes brīdinājumu par stipru vēju, kas var nolauzt koku zarus un izraisīt citus nelielus postījumus.

Brīžiem uzspīdot saulei, gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +16 līdz +20 grādiem.

Lasi vēl: Pāvela Globa prognoze: zvaigžņu zīmes, kurām oktobrī sagaidāmas neticamas veiksmes

Rīgā piektdien gaidāms gan lietus, gan saulaini brīži, ar iespējamu pērkona negaisu. Dienvidu un dienvidrietumu vējš brāzmās brīžiem sasniegs līdz 17 metrus sekundē. Maksimālā gaisa temperatūra būs +19 grādi.

Laikapstākļus Latvijā ietekmē plašs ciklons. Atmosfēras spiediens jūras līmenī ir no 990 hektopaskāliem Ventspilī līdz 999 hektopaskāliem Baltkrievijas pierobežā.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment