Meteo Latvia laika ziņu speciālists publiskojis pilsētas, kurās ir iestājies meteoroloģiskais rudens un kurās vēl ir vasaras cienīgi apstākļi

Meteo Latvia laika ziņu speciālists pirms dažām minūtēm publiskojis pilsētas, kurās ir iestājies meteoroloģiskais rudens un kurās vēl ir vasaras cienīgi apstākļi. 

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs prognozē, ka meteoroloģiskais rudens sāksies 21. septembrī, dienu pirms astronomiskā rudens.

Meteoroloģiskais rudens sākas, ja piecas diennaktis pēc kārtas vidējā gaisa temperatūra ir zemāka par +15 grādiem, un tā sākuma diena ir pirmā no šīm piecām dienām.

Pamatojoties uz pašreizējām prognozēm, pastāv iespēja, ka nākamnedēļ gaisa temperatūra atkal paaugstināsies, kas var novest pie tā, ka meteoroloģiskais rudens tomēr neiestāsies vai arī sāksies tikai daļā valsts.

Vidējais meteoroloģiskā rudens sākuma datums Latvijā šobrīdējā normas periodā (1991.-2020.gadā) ir 31. augusts, bet pagājušajā gadā tas iestājās tikai 4. oktobrī, kas par 17 dienām pārspēja vēlāko rudens sākuma rekordu.

2024.gada meteoroloģiskā vasara Latvijā turpinās jau 126 dienas, kas to padara par trešo garāko novērojumu vēsturē. 2018. gadā meteoroloģiskās vasaras ilgums bija 127 dienas, bet 2004. gadā – 135 dienas.

Prognozēts, ka tuvākajās naktīs un no rītiem lielākajā valsts daļā būs migla, savukārt pēcpusdienās gaidāms lielākoties saulains laiks. Nedēļas otrajā pusē nav sagaidāmi ievērojami nokrišņi, un vējš saglabāsies lēns.

Lasi vēl: Neparasta, bet pārbaudīta metode, kā saglabāt ķiplokus līdz pavasarim

Kā stāsta laika ziņu speciālists, tad līdz šodienai (25.09.), meteoroloģiskais rudens iestājies: Madonā, Priekuļos, Rūjienā, Zosēnos.

Pārējā Latvijā turpinās meteoroloģiskā vasara, kas valstī kopumā nu jau ir 135 dienas gara, atkārtojot 2004.gada vasaras garuma rekordu.

Arī šodien vidējā gaisa temperatūra valstī būs virs +15,0°C, līdz ar to šī gada meteoroloģiskā vasara kļūs par garāko novērojumu vēsturē (ar 136 dienām).

Baltijā rudens būs normāls un ikdienišķs, bet nav izslēgtas anomālijas. Kādas, par to uzzināsim tālāk.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment