Meteorologi paziņo, kad un kā Latvijas debesīs vislabāk var vērot oktobra mēnesī redzamo komētu

Ekrānuzņēmums no Twitter

Jau tika ziņots, ka oktobrī daudzviet pasaulē, tajā skaitā arī Eiropā būs redzama komēta, kurai piešķirts nosaukums Čučiņšanas-ATLAS. Tomēr soctīklos tikai dažiem veiksminiekiem bija izdevies komētu ieraudzīt ar neapbruņotu aci.

Tagad Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs atklājis, ka naktīs tā būs redzama jebkuram, kurš izies ārā, zem klajas debess – vienīgi jāzina, kurā virzienā skatīties.

Līdz pat mēneša beigām spožā Čučiņšanas-ATLAS komēta būs redzama debesīs. Šo komētu pirmo reizi atklāja 2023.gada 9. janvārī Purpura kalnu jeb Čučiņšanas observatorijā Ķīnā, un neatkarīgi to pamanīja arī arī Dienvidāfrikā 22.februārī.

Jau ziņots, ka sākot no 12.oktobra komēta atradīsies vismazākajā attālumā no Zemes – 70 miljoni kilometru, tad arī sāksies optimālākais laiks tās novērojumiem. Oktobra beigās attālums palielināsies un tās spožums samazināsies.

Ekrānuzņēmums no Twitter

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs paziņojis, ka mākoņi ir izklīduši un dienas kļuvušas saulainākas. Un pateicoties nelielajam mākoņu daudzumam, naktīs labi būs redzama Čučiņšanas-ATLAS komēta. Latvijā tā būs novērojama ar neapbruņotu aci zemu pie horizonta rietumu, vēlāk dienvidrietumu pusē. Arī nedēļas nogalē laika apstākļi saglabāsies mierīgi.

Lasi vēl: Meteorologs Toms Bricis atklāj ilgtermiņa prognozi visam mēnesim: tā ir patiešām neraksturīga oktobrim

Komētas veidojas no iežiem, putekļiem un ledus. Kad tās pietuvojas Saulei, ledus daļas sāk kust un iztvaiko, veidojot putekļu un gāzu apvalku. Šajā procesā parādās arī komētām raksturīgā “aste”, kas virzās pretējā virzienā no Saules, pateicoties saules vēja un radiācijas spiedienam.

Ekrānuzņēmums no Twitter

Spožas komētas uzrodas aptuveni reizi 15 līdz 20 gados. Latvijā pēdējās spožās komētas bija redzamas 1996. gadā (Hjakutakes komēta) un 1997. gadā (Heila-Bopa komēta).

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment