Meteoroloģijas centra vadītāja komentē Latvijā piedzīvoto “netīro lietu” un izskanējušās runas par tā kaitīgumu

Foto – Pixabay

Jau tika ziņots, ka pirms dažām dienām Latvijas austrumu daļā tika novērota neierasta dabas parādība – nolijis lietus kopā ar dubļiem. Soctīklos tika publicēti gan attēli, gan video.

Vairāki cilvēki tomēr satraukušies – kas tas ir un vai tiešām tas ir tik nekaitīgi, jo, kā nekā, bieži neko tādu piedzīvot nesanāk. Uz klausītāju jautājumiem Latvijas Radio raidījumā “Pusdiena” atbildēja Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Monitoringa daļas vadītāja Iveta Indriksone.

Viņa skaidro, ka Latvijas austrumu daļā bija sastopami Kaspijas un Melnās jūras reģiona emitētie putekļi – mākonis. Tas pārvietojās ļoti augstu virs Latvijas teritorijas.

Ja nebūtu lietus, nebūtu izjusta šāda te virzība augšējos slāņos, tomēr tā kā lietus uzlijis, arī šie putekļi nonākuši kopā ar lietus lāsēm pie zemes un bija ļoti liela iespēja redzēt to uz dažādām virsmām – piemēram, uz mašīnām, arī uz apģērba.

Foto – Pixabay

Lasi vēl: Meteorologs Toms Bricis sola teju neiespējamo: Latvija vēlreiz sagaidīs +20 grādu siltumu

Eksperte skaidro, ka, ja šīs daļiņas nonāk uz zemes virsmas kopā ar lietu, tad kaitīguma tam nav nekāda, jo šīs niecīgās, mazās daļiņas ir slapjas. Sarežģītāka situācija veidojas, ja šīs pašas daļiņas nosēžas sausā veidā uz zemes virsmas, tad, protams, ir piesārņojums un jūtīgākām cilvēku grupām ir jāierobežo fiziskās aktivitātes, lai samazinātu ieelpošanas risku.

Foto – Pixabay

Eksperte mierina – balstoties uz šā brīža prognozēm, kas ir pieejamas arī publiskajā telpā, vismaz tuvākajā laikā šādu mākoņu virzība virs Baltijas prognozēs vairs netiek novērota.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment