Nav pavasara. Par meteoroloģisko pavasari uzskata diennakts vidējās temperatūras pāreju uz 0 grādiem. Kamēr tas nenotiek. Šogad janvārī tas notika 2-3 reizes mēnesī, bet pagaidām vidējā diennakts temperatūra, īpaši šīs nedēļas pirmajā pusē ir ļoti mainīga.
Pēc eksperta domām, sākot no svētdienas un līdz janvāra beigām, atkal būs vērojama temperatūras paaugstināšanās: naktīs rādīs nulle, bet dienās temperatūras rādījumi nedaudz plusos. Taču pastāv liela iespēja, ka aukstais laiks atgriezīsies, tomēr iespēja ir maza. Tās, visticamāk, atgriezīsies februāra sākumā un atkārtosies visa mēneša garumā. Tāpēc nevar runāt par parasta pavasara atnākšanu.
Tāpat kā 2007. un 2020. gadā. Jā, temperatūra šobrīd ir mainīga, šoziem ir ļoti silts. Taču šī nav pirmā reize: 2007. un 2020. gadā janvāris bija siltāks un ievērojami siltāks nekā šis. Tas ir, klimata pārmaiņas globālās sasilšanas laikmetā notiks arvien biežāk. Kā tas mūs ietekmēs?
Droši vien pozitīvā virzienā. Mums nevajadzēs tik daudz kažokus, dūraiņus un siltas drēbes. Domāju, ka tas īpaši spēcīgi neietekmēs lauku, augļaugu, dārzu, sakņu dārzu stāvokli, jo, neskatoties uz sniega trūkumu, temperatūra nav īpaši zema. Uz īslaicīgo atkusni reaģēja arī lāči no zoodārza.
Ardievu ziema?
Turklāt, kā saka sinoptiķis, mēs pavisam drīz varam atvadīties no ziemas. Diemžēl tas ir neizbēgams process nākamajiem 50-60 gadiem. Tā kā cilvēce turpinās emitēt siltumnīcefekta gāzes līdz 2050.–2060. gadam, galvenais globālās sasilšanas izraisītājs turpinās darboties. Līdz ar to temperatūras paaugstināšanās ir gandrīz neizbēgama līdz pat 21. gadsimta beigām. No 1975. līdz 1984. gadam vidējā gada temperatūra Austrumeiropā bija +5,1 grāds. Un jau 2015.-2024.gadā – +7,3 grādi. Un tieši ziemas temperatūra paaugstinās visvairāk.
Kā arī meteorologs atklāja ko varēsim sagaidīt februāra mēnesī..
Turpinājumu lasiet nākošajā lapā
Tevi noteikti interesēs
- Brīnišķīgi un negaidīti jaunumi nākuši klajā saistībā ar populāro dziedātāju Žoržu Siksnuby Laura Blūma
- Karaliskā skābā krējuma kūka ar iebiezināto pienu – klasiska recepte ar vienu noslēpumuby Anete Vītola
- Ja ignorēsiet šo problēmu, šovasar varat palikt bez ražas: lieta, kas uz augļukokiem jānovērš tieši tagadby Laura Blūma