Metode, kas liks jūsu tomātiem nest augļus līdz vēlam rudenim

Tomāti ir kultūra, kas var dot ražu līdz pirmajām salnām, taču lielākā daļa dārznieku nepareizas kopšanas dēļ pēc pamatsezonas zaudē līdz pat 70% iespējamo augļu.

Ilgstošas ​​augļošanas noslēpums slēpjas lauksaimniecības paņēmienu kombinācijā, kas “restartē” veģetāciju. Tas nozīmē, ka tūlīt pēc pirmā ražas viļņa savākšanas jāveic radikālu atzarošanu – noņemiet viss kātus ar mazām olnīcām, atstājot tikai augšējos 2-3 dzinumus ar ziediem.

Apstrādājiet griezumus ar dārza piķi vai sasmalcinātu kokogli, lai novērstu infekciju. Pēc 48 stundām krūmus laistiet ar nitrāta šķīdumu (10 g uz 10 l ūdens) – tas dos stimulu jaunu dzinumu augšanai. Jau pēc nedēļas sāks veidoties jauni dzinumi ar pumpuriem.

Šajā posmā ir ļoti svarīgi nodrošināt augus ar fosforu. Zem katra krūma apkaisa 15 g superfosfāta un ierok to augsnē 5–7 cm dziļumā. Fosfors palēnina sakņu sistēmas novecošanos un stimulē ziedu puduru veidošanos.

Lai pasargātu no rudens lietavām, virs dobes uzstādiet lokus ar plēvi: dienas laikā paceliet to ventilācijai, bet naktī nolaidiet, radot siltumnīcas efektu. Tas paaugstina temperatūru ap augiem par 5–7°C, kas ir būtiski veģetācijas turpināšanai.

Noteiktām šķirnēm nepieciešama īpaša pieeja. Izmantojiet gaisa slāņošanas metodi: nolieciet kāta augšdaļu pret zemi, nostipriniet to ar metāla tapu un pārklājiet ar zemi. Pēc 14-18 dienām šajā vietā veidosies saknes, un augšējā daļa sāks ziedēt. Tādā veidā jūs iegūsit papildu ražu bez pārstādīšanas.

Pakāpeniski noņemiet lapas zem jaunām augiem – ne vairāk kā 2-3 vienlaikus. Tas samazinās stresu un novirzīs resursus uz augļiem.

Ja pastāv sala risks, apsmidziniet augus ar epina šķīdumu (1 ampula uz 5 litriem ūdens). Ja temperatūra nokrītas zem +5°C, apklājiet dobi ar 60 g/m² spunbond, nostiprinot to pie arkām.

Papildu barošanai no septembra pāriet uz kālija-magnija kompleksiem: 20 g kālija-magnija uz 10 litriem ūdens reizi 14 dienās. Kālijs palielina cukura saturu augļos, un magnijs atbalsta fotosintēzi nepietiekama apgaismojuma apstākļos.

Nogatavojušos tomātus novāc nekavējoties, negaidot, kamēr visi ķekara augļi kļūs sarkani – tas atvieglos auga slodzi. Zaļus eksemplārus nogatavo tumšā telpā +18–20°C temperatūrā, blakus novietojot gatavus ābolus: tie izdala etilēnu, kas paātrina nogatavošanos.