Ministrijas skaidro gaidāmās nodokļu un algu izmaiņas Latvijā; Aplēsts arī ko tas nozīmēs mūsu maciņiem

Lielā preses konferencē nozares eksperti un atbildīgie ministri skaidroja gaidāmās izmaiņas Latvijas nodokļu sistēmā un ko tas nozīmēs Latvijas iedzīvotājiem. 

Jau tagad varot prognozēt, ka Latvijas iedzīvotāju ienākumi, pateicoties šīm izmaiņām, pieaugs.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) uzsvēra, ka izmaiņas nodokļos padarīs Latviju konkurētspējīgāku Baltijas valstu vidū.

Ir aplēsts, ka vairāk nekā 90% Latvijas iedzīvotāju pieaugs neto ienākumi.

Tas veicinās iekšzemes patēriņu, un  aprēķini rāda, ka attiecīgās izmaiņas valsts ekonomikai katru gadu dos 120 miljonus eiro.

Valainis arī pauda cerību, ka tiks uzlabota nodokļu konkurētspēja augstāko algu grupās, kas ir būtiski starptautisku biroju un augstas pievienotās vērtības nozaru piesaistei Latvijai.

Lasi arī: Es nevaru iedomāties gardākus kartupeļus kā šīs receptes variācija (no galda pazūd momentā)

 

Kādas izmaiņas gaidāmas

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens norādīja, ka šīs izmaiņas budžetam būs fiskāli neitrālas. No nākamā gada plāno palielināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi, ieviest fiksētu un augstāku neapliekamo minimumu, kā arī paaugstināt minimālo algu.

Finanšu ministrs uzsvēra, ka izmaiņas palielinās neto ienākumus aptuveni 95% strādājošo jeb visiem, kuru bruto alga ir līdz 4000 eiro mēnesī. Lielākais pieaugums paredzēts tiem, kuriem alga ir līdz 2500 eiro.

Minimālās algas noteikšanas formula paredz, ka tā ir 45-50% no vidējās algas valstī, ar mērķi tuvināties 50%. 2025. gadā minimālā alga pieaugs no 700 līdz 740 eiro, 2026. gadā – līdz 780 eiro, 2027. gadā – līdz 820 eiro, bet 2028. gadā – līdz 860 eiro.

Turklāt plānots ieviest vienkāršotu neapliekamo minimumu: 2025. gadā tas būs 510 eiro, 2026. gadā – 550 eiro, bet 2027. gadā – 570 eiro. Ašeradens norādīja, ka arī 2028. gadā neapliekamais minimums būs 570 eiro, tomēr tas varētu tikt palielināts, ņemot vērā budžeta situāciju. Ministrs arī piebilda, ka neapliekamajam minimumam jāsasniedz 80% no minimālās algas.

 

Lielas izmaiņas gaidāmas arī pensionāriem. Tāpat nosaukti konkrēti cipari par cik tieši eiro varētu pieaugt algas eiro izteiksmē!

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment