Mīti un patiesība par kafiju

Lielai daļai cilvēku kafija ir neatņemam dzīves sastāvdaļa. Dažs jūtas īgns, nevarīgs un vispārīgi nelaimīgs, ja viņš no rīta nav izdzēris savu kafijas krūzi. Kafijas dzeršana ir kļuvusi par nepieciešamību, nevis par baudu.

Kafija padara tavas darba stundas produktīvākas, prātu asāku un pat uzlabo tavu veselību. Bet te būs pāris mīti un patiesības par kafijas pagatavošanu. Kļūdas, kuras tu visticamāk pieļauj ik rītu, pagatavojot kafiju.

Mīts:

Tu dzirdi ierasto tējkannas klikšķi, kad ūdens ir uzvārījies līdz attiecīgajai temperatūrai un tad tu skrien un aplej savu rīta kafijas devu. Tomēr labāk ir tas, ja tu esi mazliet pacietīgāks un pagaidi kādu brīdi, lai ūdens mazliet atdziest. Pārlieku karstais ūdens “nogalina” aromātu un nomāc kafijas garšas nianses.

Patiesība:

Kafijas pagatavošanai labāk ir izmantot ūdeni temperatūrā ap 89 grādiem. Tas nozīmē, ka ir jāuzgaida pāris minūtes pēc ūdens uzvārīšanās, lai ūdens sasniegtu piemērotu kafijas temperatūru.

Mīts:

Nav nozīmes, kur tu uzglabā savu kafiju, vai ne? Vai tā būtu pusatvērta paciņa, kura stāv uz augšējā plaukta, vai ielikta ledusskapī, lai saglabātu kafiju ilgāk “svaigu”- tas viss ir nepareizi.

Patiesība:

Nav vērts pirkt kafiju, ja vēlāk tu to sasaldēsi. Ledusskapī esošā kondensācija no atdzesēšana uzsūc mitrumu un aromātus, kurus paņem no kafijas, atstājot to bez patīkamajām kafijas garšas un aromāta niansēm. Tā vietā izmanto traukus, kuri neļauj gaisam piekļūt produktam.

Mīts:

Maltā kafija ir vieglāk pagatavojama un garšo tik pat labi, kā tikko iegūta, samalta kafija no kafijas pupiņām.

Patiesība:

Pati kafijas pupiņa satur aptuveni 50% no visas kafijas eļļas un aromāta. Samaļot šīs pupiņas pēc vidēji 5 minūtēm šīs eļļas sāk izgarot un aromāts izplēnēt, kas atstāj būtisku iespaidu uz garšu. Tāpēc labāk ir izvēlēties kafiju pupiņās, ja tu patiesi vēlies baudīt kafijas garšas un smaržas nianses.

Avots: menshealth.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment