Mūsu senči 11. oktobrī īpaši uzmanīgi izvēlējās, ar ko nodarboties, jo uzskatīja, ka nepareizas darbības var novest pie 40 dienu neveiksmēm

11. oktobris tautas kalendārā ir Teklas diena. Zīmes un aizliegumi 11. oktobrim, ko drīkst un ko nedrīkst darīt šajā dienā.

Senatnē cilvēki centās ievērot no seniem laikiem zināmos noteikumus, baidoties no barga soda. Pastāstīsim, ko drīkst un ko nedrīkst darīt 11. oktobrī, lai nesagādātu sev nepatikšanas.

Ko var darīt 11. oktobrī

Sievietes Teklas dienu sāka vērpjot, lai viss labi izdotos. Tika uzskatīts, ka svētā palīdz rokdarbos. Daudz kas ir jādara, pirms dienas kļuvušas ļoti īsas. Senos laikos stāstīja, ka dienas aizrit zirgu skrējienos, un Teklas dienā naktis kļūst tumšākas.

Senču tradīcijā 11. oktobris tika uzskatīts par labu dienu kāzām. Šajā dienā noslēgtām laulībām, saskaņā ar zīmēm, jābūt stiprām un laimīgām.

Senos laikos saimniecības ēkās, kurās pirms kulšanas žāvēja sējumus, tika kurinātas plītis, tāpēc dažkārt izcēlās ugunsgrēki. Šī iemesla dēļ Teklu mēdza saukt par uguns nesēju. Svēto lūdzās pirms maizes kulšanas. Kalēji tika cienāti ar putru un maizi.

Mežā vēl joprojām var redzēt pēdējās baravikas un citas sēnes, tāpēc sēņu lasītāji var izmēģināt laimi un savākt pēdējo grozu sēņu.

 

Ko nedrīkst darīt 11. oktobrī

11. oktobrī nevajadzētu aizdot naudu vai lūgt aizdevumu, jo tas radīs finansiālas grūtības gan tam, kurš naudu dod, gan tam, kurš to ņem. Neesiet 11. oktobrī skumji un neraudiet, lai, saskaņā ar zīmēm, nepiesaistītu savā dzīvē vēl lielākas nepatikšanas un problēmas.

Lasi vēl: Labas ziņas vairums Latvijas vecāku, jo no nākošā gada tiks palielināts konkrētais pabalsts

Mājā nevajadzētu ielaist svešiniekus, jo neaicināti viesi ģimenē it kā var ienest nesaskaņas, strīdus, skandālus un problēmas. Teklas dienā labāk neuzņemties jaunas lietas, nepieņemt svarīgus lēmumus, kas varētu radīt nopietnas sekas.

Esiet piesardzīgs, sazinoties ar nepazīstamiem cilvēkiem. Viņi var mēģināt noskaidrot jūsu noslēpumus un izmantot saņemto informāciju pret jums.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment