Naftas cenas samazinās – to veicina spēcīgs dolārs un neviennozīmīgas pasaules ekonomikas ziņas

Jēlnaftas cenas piektdien samazinājās par aptuveni 1 %, ņemot vērā bažas, ka naftas pieprasījuma pieaugumu pasaulē varētu ietekmēt spēcīgais ASV dolārs un negatīvās ekonomiskās ziņas no dažām pasaules daļām.

Cenas samazinājās, neraugoties uz pazīmēm, kas liecināja par ASV naftas pieprasījuma uzlabošanos un degvielas krājumu samazināšanos, kas dienu iepriekš palīdzēja palielināt jēlnaftas cenas līdz septiņu nedēļu maksimumam.

Brent nākotnes līgumi samazinājās par 47 centiem jeb 0,6 %, noslēdzoties 85,24 ASV dolāru par barelu, savukārt ASV Rietumteksasas vidējā termiņa jēlnaftas (WTI) cena noslēdzās par 56 centiem jeb 0,7 % zemāk – 80,73 ASV dolāru par barelu.

 

Nedēļas laikā abi jēlnaftas etaloni pieauga par aptuveni 3 % pēc tam, kad pagājušajā nedēļā bija palielinājušies par aptuveni 4 %.

ASV dolāra kurss  pieauga līdz septiņu nedēļu augstākajam līmenim attiecībā pret citu valūtu grozu, jo Federālo rezervju sistēmas pacietīgā pieeja procentu likmju samazināšanai kontrastēja ar citās valstīs ieņemto stingrāko nostāju.

FED agresīvi paaugstināja procentu likmes 2022. un 2023. gadā, lai savaldītu inflācijas kāpumu. Augstākas likmes palielināja aizņemšanās izmaksas patērētājiem un uzņēmumiem, kas var palēnināt ekonomikas izaugsmi un samazināt pieprasījumu pēc naftas.

Stiprāks ASV dolārs var arī samazināt pieprasījumu pēc naftas, jo citu valūtu turētājiem dārgākas kļūst tādas zaļās naudas denominētas preces kā nafta.

Pasaulē lielākajā naftas patērētājvalstī ASV uzņēmējdarbības aktivitāte jūnijā pieauga līdz 26 mēnešu augstākajam līmenim, ņemot vērā nodarbinātības kāpumu, bet cenu spiediens ievērojami samazinājās, dodot cerību, ka nesenā inflācijas tempa palēnināšanās varētu saglabāties.

Tomēr ASV esošo mājokļu pārdošanas apjomi maijā samazinājās trešo mēnesi pēc kārtas, jo rekordzemās cenas un hipotēku kredītu likmju kāpums potenciālos pircējus atbaidīja.

ASV Enerģētikas informācijas administrācijas ceturtdien publicētie dati liecināja, ka kopējais piegādāto produktu apjoms, kas ir naftas pieprasījuma rādītājs, pagājušajā nedēļā palielinājās par 1.9 milj. barelu dienā līdz 21.1 milj. barelu dienā.
Neraugoties uz jēlnaftas cenu kritumu, ASV benzīna nākotnes līgumi ceturto dienu pieauga, sasniedzot mēneša maksimumu, jo vasaras braukšanas sezonā pieprasījums pieauga un krājumi samazinājās.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment