Naftas cenas turpina kristies – tirgus turpmākās tendences vēl nav nosakāmas

Naftas cenas piektdien samazinājās un piedzīvoja kritumu trešo nedēļas pēc kārtas, jo investori novērtēja OPEC+ garantijas salīdzinājumā ar jaunākajiem ASV nodarbinātības datiem, kas mazināja cerības, ka Federālo rezervju sistēma (FRS) drīzumā samazinās procentu likmes.

Brent jēlnaftas nākotnes līgumi noslīdēja par 25 centiem zemāk – 79,62 ASV dolāri par barelu, savukārt ASV Rietumteksasas starpproduktu jēlnaftas (WTI)  cena samazinājās par 2 centiem līdz 75,53 ASV dolāriem.

Dati liecināja, ka ASV darba vietu skaita pieaugums maijā palielinājās daudz straujāk, nekā gaidīts, tādējādi saglabājot FRS iespēju atlikt procentu likmju samazināšanas uzsākšanu ne agrāk kā septembrī.

Eiropas Centrālā banka ceturtdien turpināja savu pirmo procentu likmju samazināšanu kopš 2019. gada, neraugoties uz arvien neskaidrākajām inflācijas perspektīvām. Augstas aizņemšanās izmaksas var palēnināt ekonomisko aktivitāti un mazināt pieprasījumu pēc naftas.

“Nodarbinātības ziņojums norādīja uz augstākām likmēm ilgākam laikam,” sacīja uzņēmuma Lipow Oil Associates prezidents Endrjū Lipovs (Andrew Lipow Oil Associates). “Tas parasti mazina entuziasmu naftas tirgū.”

Neilgi pēc nodarbinātības ziņojuma publicēšanas dolāra kurss pieauga par 0.8%, sasniedzot vairāk nekā vienas nedēļas maksimumu.

Tomēr naftas cenas ir atbalstījušas OPEC+ dalībvalstis Saūda Arābija un Krievija, norādot uz gatavību apturēt vai atcelt naftas ieguves apjoma palielināšanu.

Jēlnaftas cena samazinājās trešo nedēļu pēc kārtas, ņemot vērā bažas par pieprasījumu, Brent jēlnaftai samazinoties par 2,5 %, bet WTI jēlnaftai samazinoties par 1,9 %.

Šīs nedēļas sākumā naftas cenas samazinājās pēc tam, kad analītiķi svētdien notikušajā OPEC+ sanāksmē saskatīja norādi uz piedāvājuma palielināšanos, kas ir negatīvs faktors cenām.

ASV aktīvo naftas ieguves platformu skaits, kas ir agrīns nākotnes ieguves rādītājs, šonedēļ samazinājās par četrām – līdz 492, kas ir zemākais rādītājs kopš 2022. gada janvāra, paziņoja enerģētikas pakalpojumu uzņēmums Baker Hughes.

Saūda Arābija ir gatava iegūt vairāk nekā 11,2 miljardus ASV dolāru, pārdodot vairāk naftas giganta Aramco akciju, tādējādi iegūstot jaunus līdzekļus Saūda Arābijas izdevumu plāniem, piektdien paziņoja uzņēmums.

 

Tikmēr Ķīnā dati liecināja, ka, lai gan eksports maijā otro mēnesi pieauga, jēlnaftas imports samazinājās, liecinot par bažām par pieprasījumu pasaulē lielākajā jēlnaftas pircējā.

“Eksports ievērojami pārspēja gaidīto,” sacīja Tamas Varga no naftas brokeru sabiedrības PVM. “Taču satraucoši ir tas, ka kopējais importa apjoms atkal samazinājās.”

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment