Naftas cenas tuvu zemākajam līmenim kopš jūnija sākuma

Otrdien naftas cenas nostabilizējās tuvu zemākajam līmenim kopš jūnija sākuma, jo bažas par pieprasījumu Ķīnā līdzsvaroja valdību solījumi īstenot ekonomikas politikas pasākumus un samazināt ASV jēlnaftas un produktu krājumus.

Virkne neapmierinošu ekonomikas ziņu no Ķīnas, kas ir pasaulē lielākā naftas importētāja, ir ietekmējušas izejvielu cenas. Ķīnas ražošanas aktivitāte jūlijā, visticamāk, saruka trešo mēnesi no vietas, liecināja Reuters aptauja.

Sākumā Brent jēlnaftas cena palielinājās par 8 centiem jeb 0,1 % līdz 79,86 ASV dolāriem par barelu. Dienas laikā tā samazinājās līdz 79,34 dolāriem, kas ir zemākais līmenis kopš 10. jūnija. ASV jēlnaftas cena samazinājās par 12 centiem jeb 0,2 % un bija 75,69 ASV dolāri.

“Makroekonomiskie apsvērumi turpina veidot investoru noskaņojumu,” teica Tamas Varga no naftas brokeru sabiedrības PVM. “Ķīnas ekonomikas satricinājumi, tostarp lēnā izaugsme un naftas importa samazināšanās, joprojām ir galvenais mūsu tirgus virzītājspēks.”

Lai gan Ķīnas līderi solīja palielināt atbalstu ekonomikai, gaidas par šādu pasākumu apjomu bija ierobežotas, jo jūlija vidū notikušajā Trešajā plēnumā – politikas sanāksmē – lielākoties tika atkārtoti apstiprināti pašreizējie ekonomikas politikas mērķi.

Ceturtdien notiks OPEC+, Naftas eksportētājvalstu organizācijas kopā ar sabiedrotajiem, ko vada Krievija, augstāko amatpersonu sanāksme, lai pārskatītu tirgus situāciju, tostarp plānu no oktobra sākt atcelt daļu no ieguves samazinājumiem. Pašlaik izmaiņas nav gaidāmas.

OPEC dalībvalstī Venecuēlā opozīcija paziņoja, ka svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās tā ieguvusi 73 % balsu, lai gan valsts vēlēšanu iestāde par uzvarētāju bija pasludinājusi pašreizējo prezidentu Nikolasu Maduro.

“Nikolasa Maduro uzvara pēdējās Venecuēlas vēlēšanās ir nelabvēlīgs vējš globālajam piedāvājumam, jo tas varētu izraisīt stingrākas ASV sankcijas,” paziņojumā norādīja ANZ analītiķi, lēšot, ka šāds scenārijs varētu samazināt Venecuēlas naftas eksportu par 100 000-120 000 barelu dienā.

Zināmu atbalstu varētu sniegt šonedēļ gaidāmie jaunākie ASV ziņojumi, kuros gaidāms, ka naftas un degvielas krājumi būs mazāki.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment