Sīpols ir plaši atpazīstams dārzenis ar spēcīgu aromātu un raksturīgu garšu, kas bieži sastopams dažādos tradicionālos ēdienos.
Lai gan bērnībā tas mums varēja šķist nepatīkams, pieaugot un iepazīstot jaunas garšu kombinācijas, esam iemācījušies novērtēt sīpola daudzpusību un spēju piešķirt ēdieniem bagātību un izteiktāku garšu.
Sīpola pozitīvās īpašības
Sīpols tiek uzskatīts par spēcīgu un vislētāko afrodiziaku. Senajā Ēģiptē to dēvēja par “nabadzīgo muskusu”, un viduslaikos tā dēļ sīpols tika pilnībā aizliegts.
Sīpols efektīvi aktivizē vielmaiņas procesus un veicina atjaunošanos. Tas it kā atsāk ķermeņa funkcijas, tādējādi uzlabojot cilvēka pašsajūtu. Daži pacienti, kuri cieš no galvassāpēm, izjūt atvieglojumu, ieelpojot svaigas sīpolu sulas smaržu.
Zaļā sīpola ietekme uz sejas ādu ir ārkārtīgi labvēlīga. Tas palīdz ne tikai atbrīvoties no nepatīkamiem plankumiem, bet arī mazina sīkas grumbiņas, sniedzot ādai jauneklīgāku izskatu un uzlabojot tās vispārējo labsajūtu.
Pat vasaras raibumus uz sejas ir iespējams likvidēt, ja regulāri noslauki ādu ar pārgrieztu sīpolu. Šis dabiskais līdzeklis var palīdzēt izlīdzināt ādas toni un samazināt nevēlamo pigmentāciju.
Neskatoties uz to, ka sīpolos ir augstāks cukura saturs nekā bumbieros un ābolos, tie ir lietderīgi diētiskajā uzturā. Tam piemīt tauku dedzināšanas īpašības, un tas ir lielisks palīgs liekā ūdens izvadīšanā no organisma. Tieši šis efekts ir īpaši noderīgs cilvēkiem, kuri cenšas zaudēt svaru un uzlabot savu fizisko formu.
Sīpoli ir efektīvs līdzeklis pret lapseņu dzēlieniem, pateicoties to spēcīgajai sulai. Šī dārzeņa lietošana var mazināt pietūkumu, novērst nevēlamas matu izkrišanas vietas.
Bet kāda ir labākā recepte, lai gūtu maksimālo labumu no sīpola?
Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk
Sīpolu negatīvās īpašības
Kāpēc jāēd sīpols pirms miega
Pirms došanās gulēt, paņemiet nelielu gabaliņu sīpola un apēdiet to. Svarīgi ir sakošļāt to ļoti lēni, lai maksimāli izmantotu tā labvēlīgās īpašības. Ignorējiet tā garšu un smaržu, jo tas ir nepieciešams, lai nodrošinātu vēlamo efektu. Sīpoli, pateicoties savām antibakteriālajām īpašībām, ir izcils palīgs cīņā pret baktērijām mutē. Pat labākā zobu birste un zobu pasta neiznīcinās baktērijas tik efektīvi kā sīpolu sula.
Pēc sātīgām vakariņām var palikt nelieli ēdiena gabali, kas var izraisīt iekaisumu no rīta, kas savukārt ietekmē jūsu noskaņojumu un pašsajūtu visas dienas garumā.
Sīpolu sula šim nolūkam lieliski noder. Tā kļūst par izcilu palīgu cīņā ar mutes iekaisuma slimībām tieši tad, kad jūs vēl guļat.
Lai iegūtu maksimālu labumu no svaiga sīpola, ieteicams to lietot neapstrādātu, jo termiskā apstrāde var samazināt dažas tā vērtīgās uzturvielas. Svaigs sīpols ir bagāts ar antioksidantiem, īpaši kvercetīnu, kas palīdz mazināt iekaisumus. Šeit ir dažas idejas, kā to iekļaut savā uzturā, lai saglabātu maksimālu labumu:
Svaigu sīpolu salāti:
Smalki sagrieziet sarkano vai dzelteno sīpolu un pievienojiet to svaigiem salātiem kopā ar tomātiem, gurķiem un zaļumiem. Pārlejiet ar olīveļļu un citrona sulu vai ābolu etiķi, lai saglabātu visas vērtīgās vielas.
Svaigs sīpols uz maizes:
Uzkodiet svaigu sīpolu uz pilngraudu maizes vai rudzu maizes, pievienojot avokado vai humusu. Šis ir vienkāršs veids, kā gūt labumu no sīpola ikdienas uzturā.
Guacamole ar sīpolu:
Sajauciet avokado ar smalki sagrieztu sīpolu, ķiplokiem, tomātiem, koriandru un citrona sulu.
Guacamole ir lielisks veids, kā pievienot sīpolu veselīgā uzkodā, kas bagāta ar labajām taukvielām.
Sīpolu un gurķu salāti:
Sajauciet svaigus sīpolu gredzenus ar plānām gurķu šķēlītēm, pievienojiet sāli, piparus un ābolu etiķi. Šie salāti ir vienkārši un palīdz saglabāt sīpola uzturvērtības.
Svaigs sīpols kā piedeva:
Pievienojiet svaigu, smalki sagrieztu sīpolu uz burgeriem, takos vai pitas maizītēs, lai piešķirtu garšu un uzlabotu uzturvērtību. Svarīgi ir lietot sīpolu svaigu un sagriezt to tieši pirms ēšanas, jo tad tas saglabā visvairāk kvercetīna un citas uzturvielas.
Izmēģiniet sīpolus pirms gulētiešanas un jūsu mutes labsajūta ievērojami uzlabosies!