Neaizsprosto skursteni, ir ekonomiski un dod daudz siltuma – eksperti ir nosaukuši labāko malku krāsnij

Malkai jāatbilst vienai svarīgai prasībai – tai labi jāizdala siltums un jābūt viegli degošai. Šī kvalitāte ir atkarīga ne tikai no koksnes, bet arī no tās mitruma satura.

Ja esat paņēmis piemērotu malku, bet tā ir slikti izžāvēta, degšanas laikā koksne izdalīs pārāk daudz dūmu. Vēl viena lieta, kam jāpievērš uzmanība, ir koksnes spējai degšanas laikā izdalīt kvēpus. Kā arī tām vielām, kas nogulsnējas skurstenī. Plīts skursteni pēc šādas koksnes ir diezgan grūti iztīrīt.

Tālrunis skanēs kā jauns – kā notīrīt telefona skaļruni no putekļiem un netīrumiem

Kāda veida malka ir piemērotāka plīts kurināšanai

Par labāko variantu dzīvojamo telpu apsildīšanai tiek uzskatīts ozols, taču tā cena būs diezgan augsta. Galvenās ozolkoka malkas priekšrocības ir ilgs degšanas laiks, blīva koksne, augsta siltuma jauda.

Kļava, dižskābardis, osis – to īpašības ir ļoti līdzīgas ozolam, jo šie koki deg ilgi, lēni aizdegas un tām ir augsta siltuma jauda.

Bērzs – ļoti populārs dzīvojamo telpu apsildīšanai. Šāda malka ātri žūst, tai ir patīkams aromāts, tā viegli šķelst, degšanas laikā izdala daudz siltuma, ir lēta. Vienīgais bērza trūkums ir tas, ka tas ātri sapūst, tāpēc nav iespējams uzkrāt malku uz ilgu laiku.

Apse, alksnis – dod mazāk siltuma nekā citas malkas, bet to lielākā priekšrocība ir tā, ka tas palīdz iztīrīt skursteni no sodrējiem. Degšanas laikā šāda malka nedūmojas.

Tomēr dažas malkas labāk neizmantot dzīvojamo telpu apkurināšanai. Tās visas ir skujkoki (izņemot lapegli), jo tie degšanas laikā izdala daudz sveķu, kas uzkrājas starp koksnes šķiedrām. Malka izdala biezus dūmus, kas uz skursteņa sienām nosēžas lipīgu kvēpu veidā. Turklāt tās sadeg ļoti ātri.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 59%

0%

Skujkokus izmanto kamīniem ar atklātu kurtuvi (degšanas laikā tie patīkami sprakšķ) un pirts kurināšanai (piepilda telpu ar patīkamu aromātu). Ja plīts kurināšanai izmantojat egles vai priedes malku, kopā iemetiet apses vai alkšņa malku, kas attīrīs sodrējus no skursteņa.

Makaroni tatāru gaumē: es tos tā gatavoju jau apmēram 25 gadus, sausus makaronus apcepu uz pannas

 

 

Leave a Comment