Savāktās veselās lapas jāievieto spainī vai mucā un jāpiepilda ar tīru ūdeni. Svarīgi ir izmantot tik daudz ūdens, lai tas pilnībā pārklātu lapas, tādējādi ļaujot ūdenī izdalīties aktīvajām sastāvdaļām no tomātu lapām.
Maisījums jānotur 24 stundas, un šajā laikā izveidojas efektīvs dabisks insekticīds. Papildus var pievienot dažus pilienus ēteriskās eļļas, lai pastiprinātu iedarbību.
Kā pareizi lietot uzlējumu
Lai panāktu maksimālu efektivitāti, iegūtā uzlējuma lietošanai nepieciešama pareiza pieeja. Pēc uzlējuma šķidrums ir jānokāš un jāielej ērtā izsmidzināšanas traukā.
Regulāra augu apsmidzināšana ar šo šķīdumu rada aizsargbarjeru, kas atbaida daudzus kaitēkļus. Ļoti svarīgi ir vienmērīgi apstrādāt ne tikai augu lapu augšējo, bet arī apakšējo virsmu, lai nodrošinātu pilnīgu aizsardzību, īpaši pret tādiem kaitēkļiem kā zirnekļērces un kāpostu laputis.
Tomātu kātu un lapu citi izmantošanas veidi
Kompostēšana. Tomātu kāti un lapas ir vērtīgs komponents komposta pagatavošanai, kas bagātina augsni ar barības vielām. Lai paātrinātu sadalīšanās procesu, sasmalciniet lapas un kātus, un pievienojiet tos komposta kaudzē kopā ar citiem organiskajiem atkritumiem.
Pelnu iegūšana. Sadedzinot krūmus, rodas pelni, kas ir bagātīgs kālija, fosfora un citu mikroelementu avots. Šos pelnus var izmantot kā mēslojumu augiem, izkaisot tos uz augsnes sezonas sākumā un beigās.
Mulčēšana. Sasmalcinātu un izžāvētu tomātu krūmu var izmantot kā mulču, uzklājot to uz augsnes virsmas starp dārzeņu rindām vai ap koku un krūmu stumbriem. Tomātu mulča palīdz saglabāt mitrumu augsnē un novērš nezāļu augšanu.
Aizsardzība pret skudrām. Tomātu krūmu sadalīšanās ap kokiem un krūmiem var palīdzēt atbaidīt skudras, kurām nepatīk tomātu lapu smarža. Tas ir videi draudzīgs veids, kā kontrolēt skudru populāciju, neizmantojot ķimikālijas.
Tevi noteikti interesēs
- “Vajadzēja četras dienas, lai no tā visa atietu”: dziedātājs Lauris Reiniks pastāsta par jaunumiem, kam “izgājis cauri”by Laura Blūma
- Nākamā apkures sezona rīdziniekiem varētu sagādāt nepatīkamu pārsteigumu: Rīgas siltums nāk klajā ar paziņojumuby Laura Blūma
- “Vienu ziedu es tomēr atstāju!”: dārznieks Dāvids pastāsta, kāpēc tieši maijā ir pēdējais brīdis noraut ķiploku ziedusby Laura Blūma