Atzīstieties, kuram virtuvē periodiski sakrājas sakaltuši maizes gabali, sausiņi un pat sapelējušas šķēles? Roka neceļas izmest, bet ēst vairs nav iespējams.
Es ilgi par šo dilemmu, līdz no kādas gudras kaimiņienes noskatījos pārsteidzošu veidu, kā maizi izmantot – viņa no tās gatavoja… labāko mēslojumu savam dārzam!
Izrādījās, ka parasta melnā vai rudzu maize nav kulinārijas atkritumi, bet gatava izejviela spēcīgam organiskam mēslojumam. Pēc vairākiem eksperimentiem es pilnībā atteicos no veikalā pirktajiem stādu un dažu dārzeņu augšanas stimulatoriem. Dalāmies receptē, kas darbojas labāk nekā daudzi reklamētie līdzekļi.
Kāpēc tas darbojas? Zinātne jūsu virtuvē
Maize, it īpaši rudzu, ir dabisks biostimulators. Fermentācijas (rūgšanas) procesā tā rada ideālus apstākļus labvēlīgu mikroorganismu attīstībai, kas:
Paaugstina augsnes auglību – darbojas kā miniatūri dabiskie “sliekas”
Uzlabo barības vielu uzņemšanu augos
Satur B grupas vitamīnus, aminoskābes un minerālvielas
Stimulē sakņu sistēmas augšanu pateicoties dabiskajam raugam
Soli pa Solim Recepte: Mēslojums augiem
Sastāvdaļas:
Melno/rudzu maizes sausiņi (var būt arī ar pelējumu) – 2/3 spaiņa
Silts ūdens – 10 litri
Vecs ievārījums vai cukurs – 2–3 ēdamkarotes (rūgšanas uzsākšanai)
Pagatavošana:
Vācam “ražu” – visas maizes atliekas (garoziņas, sausiņus, pat cepumus) liekam plastmasas spainī.
Pārlej ar siltu ūdeni tā, lai tas pārklātu sausiņus par 5–7 cm.
Pievieno saldo sastāvdaļu – vecu ievārījumu, medu vai vienkārši cukuru.
Uzliek slogu – mazāka diametra šķīvi ar slogu, lai visi sausiņi būtu iegremdēti ūdenī.
Pārklāj ar audumu un atstāj siltumā uz 5–7 dienām.
Gatavību nosaka pēc smaržas: jāsajūt izteikta maizes-kvasa smarža bez puvuma notīm.
Lietošana: Katrai kultūrai sava pieeja
Tomātu, Papriku, Baklažānu Stādiem:
Atšķaidīšana: 1 litru uzlējuma atšķaida 10 litros ūdens.
Laistīšana: Laista pie saknes 10 dienas pēc stādu piķēšanas (pārstādīšanas).
Rezultāts: Stādi neizstiepjas, kļūst spēcīgi un drukni.
Gurķiem un Kabačiem:
Atšķaidīšana: 1,5 litrus uzlējuma atšķaida 10 litros ūdens.
Pirmā laistīšana: Fāzē, kad parādījusies 4. īstā lapa.
Otrā laistīšana: Ziedēšanas sākumā.
Efekts: Vairāk sievišķo ziedu, mazāk neauglīgo (tukšo) ziedu.
Zemenēm un dārza ogu krūmiem:
Atšķaidīšana: 1 litru uzlējuma atšķaida 10 litros ūdens.
Laistīšana: Laista pavasarī pēc dobju attīrīšanas.
Papildus: Stādot jaunus stādus, sausiņus ierok starp rindām.
Telpaugiem:
Atšķaidīšana: 0,5 litrus uzlējuma atšķaida 5 litros ūdens.
Lietošana: Izmanto reizi mēnesī parastās laistīšanas vietā.
Īpaši patīk: Fikusiem, citrusaugiem.
Lasi vēl: Neredzamie spārni: Kā 7 zodiaka zīmes iegūs sargeņģeļu atbalstu no 2025. gada 20. decembra
Ātrā palīdzība novājinātiem augiem
Ja augs atpaliek augšanā, lapas ir bālas:
Pagatavojiet koncentrētu šķīdumu (1:5).
Vakarā apsmidziniet caur lapām.
Pēc 3 dienām laistiet pie saknes ar parasto šķīdumu (1:10).
Augs “pamodīsies” 5–7 dienu laikā!
Svarīgi brīdinājumi: Kad maize var kaitēt
Nelietojiet sīpoliem un ķiplokiem – tie var sākt pūt.
Neizmantojiet biežāk kā reizi 2 nedēļās – pārsātināšana ar raugu var izjaukt augsnes līdzsvaru.
Pārbaudiet skābumu – ja augsne ir skāba, pievienojiet šķīdumam 1 glāzi pelnu uz 10 litriem.
Nelietojiet pelējušu maizi telpaugiem – specifiskā smaka var ilgi saglabāties telpā.
Ilgstošas darbības maizes mēslojums
Daudzgadīgajām kultūrām (avenēm, jāņogām, augļu kokiem):
Sagatavojiet sausās maizes druskas.
Sajauciet ar pelniem (attiecībā 3:1).
Iestrādājiet apdobēs 5–7 cm dziļumā.
Mēslojums darbosies visu sezonu, pakāpeniski sadaloties!
Ko es ieguvu rezultātā?
Stādi pārstāja izstiepties uz palodzes.
Gurķi ražo par 7–10 dienām ilgāk nekā parasti.
Zemenes dod ogas aprikožu lielumā.
Istabas palmas izlaida jaunas lapas pēc gada “sastinguma”.
Un pats galvenais — pazuda sirdsapziņas pārmetumi par izmesto maizi! Tagad visas atliekas nonāk lietā, radot labuma riņķojumu manā dārzā.
Lasi vēl: Kājas nenosalst pat stiprā salā: lūk, kas jāliek zem zolītes
Izmēģiniet arī jūs šo pārsteidzošo veidu. Galu galā, dažreiz visefektīvākie risinājumi atrodas tieši mums deguna priekšā — precīzāk, maizes kastē!















