Nekad vēl nebiju ēdusi tik garšu pilnus siļķu salātus — reiz ciemos pagaršoju, un tagad šādi gatavoju uz katriem svētkiem

Maigi, sātīgi un viegli pagatavojami — divi siļķu salātu varianti, kas kļūst par iecienītu izvēli katros svētkos.

Dažkārt pietiek ar vienu maltīti ciemos, lai atklātu recepti, kas kļūst par uzticamu svētku tradīciju daudzus gadus. Salāti ar siļķi jau daudzus gadus ir cieņā gan svētkos, gan ikdienā, jo siļķe lieliski sader ar vienkāršiem dārzeņiem, radot patīkami sātīgu un līdzsvarotu garšu. Šo divu salātu pievilcība slēpjas to ļoti vienkāršajā pagatavošanā un maigajā garšas kombinācijā, kas patīk gan jaunākiem, gan vecākiem ēdājiem.

Abi varianti top no viegli pieejamiem produktiem, un katrā salātā viena sastāvdaļa nedaudz maina raksturu, kas ļauj īsā laikā pagatavot divas dažādas, bet vienlīdz gardas uzkodas. To noskaņa ir mājīga un pazīstama, un tieši tāpēc svētku galdā tie parasti pazūd visātrāk.

Pirmais salātu veids ar kartupeļiem: maigs un tradicionāls salikums

Šie salāti ir vienkārši un viegli pagatavojami, un tie balstās uz ļoti klasiskiem produktiem. Gatavošanu sāk ar siļķes filejas sagriešanu plānās, ērtās strēmelēs, lai katrā kumosā būtu vienmērīga garša.

Tad pievieno vārītus kartupeļus, kurus sagriež nelielos, glītos kubiciņos, lai tie labi sajauktos ar pārējām sastāvdaļām un nezaudētu savu formu.

Garšai un svaigumam pievieno sagrieztus skābētus gurķus, kuru vieglā skābenā nots lieliski izceļ siļķes maigumu.

Tad pievieno smalki sagrieztu sīpolu un nedaudz dilles, kas salātiem dod gan aromātu, gan krāsu. Kad viss ir sagatavots, salātus viegli pārslaka ar aromātisku eļļu un pavisam mazliet svaigi maltu piparu. Sāls parasti nav nepieciešama, jo siļķe un gurķi jau piešķir pietiekamu sāļumu. Lai salāti sanāktu īpaši maigi, sastāvdaļas jāsajauc uzmanīgi, lai kartupeļi nesabruktu un garšas saglabātu līdzsvaru.

Pirmā salāta sastāvdaļas

Siļķe — 80 g
Vārīti kartupeļi — 250 g
Skābēti gurķi — 80 g
Sīpols — 40 g
Dilles — ½ saiņa
Pipari — pēc garšas
Augu eļļa — 2–3 ēdk.

Padoms vēl labākam rezultātam

VIDEO:

Kartupeļus vislabāk vārīt ar mizu un ļaut tiem pilnībā atdzist, lai tie griežoties saglabātu stingrību un nepadarītu salātus pārāk mīkstus.

Otrais salātu veids ar bietēm: mazliet spilgtāks un sātīgāks

Otrs salātu variants atšķiras tikai ar dažām sastāvdaļām, taču garša kļūst daudz pilnīgāka un krāsaināka. Arī šeit siļķi sagriež plānās strēmelēs, lai tā vienmērīgi sajauktos ar pārējo.

Tad pievieno vārītas bietes, kuras vislabāk griezt smalkās strēmelēs, lai tās maigi apņem citus produktus un veido sātīgu salātu pamatu. Klāt liek vārītas olas, kuras sagriež nelielos kubiciņos.

Pikantuma pieskārienam der neliels daudzums marinēta asā pipara, kas salātiem piešķir gaišu, viegli aso noti, nepārspīlējot to. Pievieno arī sīpolu un dilles, lai salāti būtu aromātiski un svaigi. Šo salātu mērce ir maigais majonēzes slānis, kas vieno sastāvdaļas un piešķir salātiem krēmīgu noskaņu. Sāls nepieciešama tikai pavisam maz, un piparus parasti vairs nepievieno, jo asais pipars garšu jau ir līdzsvarojis. Šie salāti ir koši, gards un ļoti vienkāršs variants, kas izceļas uz galda.

Otrā salāta sastāvdaļas

Siļķe — 100 g
Vārītas bietes — 200 g
Vārītas olas — 2 gab.
Marinēts asais pipars — 30 g
Sīpols — 40 g
Dilles — ½ saiņa
Sāls — pēc garšas
Majonēze — 2 ēdk.

Padoms vēl pilnīgākai garšai

Bietes pirms griešanas vēlams nosusināt ar papīra dvieli, lai salāti nekļūtu pārāk mitri un saglabātu maigo konsistenci.

Kāpēc šie abi salāti vienmēr izdodas un pazūd pirmie

Abi šie salāti ir radīti no vienkāršām sastāvdaļām, taču katrs no tiem izceļ siļķi savā veidā. Pirmais variants ir klasisks un ļoti maigs, bet otrais — košs un nedaudz pikantāks. Svarīgākais ir tas, ka salāti nav smagi, tie ir pietiekami līdzsvaroti, un tie garšo gan tiem, kas iecienījuši tradicionālas garšas, gan tiem, kas meklē nedaudz izteiksmīgāku kombināciju. Gatavojot abus uzreiz, iespējams ātri un vienkārši radīt skaistu, daudzveidīgu svētku galdu, kas patiesi iepriecina ikvienu.