Nekādā gadījumā neņemiet to rokās 16. augustā: kā nesabojāt savu dzīvi šajā enerģiski spēcīgajā dienā

Mūsu senči uzskatīja, ka Jevdokija dienā ir jāpriecājas no sirds. Kristīgā baznīca 16. augustā atzīmē Kapadokijas Jevdokija dienu. Pastāstīsim par šī datuma tautas zīmēm un ticējumiem.

Ko jūs varat darīt 16. augustā

16. augusts ir pēdējā kristiešu diena pirms divu nedēļu gavēņa, tāpēc cilvēki ēda pieticīgu ēdienu. No nākamās dienas uz galda varētu būt tikai gavēņa ēdieni.

Jauniešiem bija laiks izklaidēties un organizēt svētkus, lai dievbijīgi ievērotu gavēni. Jevdokija dienā visi atpūtās un svinēja, lai iestātos divu nedēļu gavēnī un noturētu to gandrīz līdz augusta beigām.

Šajā dienā tika runāts par ecēšām, lai tās laukā nesalūztu. Dārzā sāka novākt rāceņus, kā arī citus dārzeņus un ogas, kas līdz tam laikam bija nogatavojušās.

 

Senāk, kad vēl nebija kartupeļu, tieši rāceņi veiksmīgi aizstāja šo produktu: tos vārīja, tvaicēja un cepa. Starp citu, tieši rāceņi kļuva par Jevdokija dienas simbolu, tāpēc to sauca arī par Rāceņu dienu.

Šajā dienā mūsu senči lūdza laimi un saskaņu ģimenē, laulātie zvērēja uzticību, bet jaunieši lūkojās pēc partnera.

Vecākās paaudzes cilvēki apmeklēja radinieku kapus, rīkoja piemiņas pasākumus.

Tika uzskatīts, ka šī diena ir piemērota melnajai maģijai, tāpēc viņi obligāti veica aizsardzības rituālus, tostarp ap roku aplika sarkanu diegu, kas bija samērcēts svētītajā ūdenī. Diegu noņēma tikai nākamajā dienā un sadedzināja.

Ko nedrīkst darīt 16. augustā

Mūsu senči 16. augustā ievēroja dažus aizliegumus. Tā tika uzskatīts, ka nedrīkst tīrīt māju, mazgāties un sākt remontu. Jo mājkalpotājai šajā dienā bija brīvdiena, viņu traucēt nebija ieteicams.

Lasi vēl: Turpmāk vest suni mašīnā varēs tikai ar speciālu aprīkojumu! Stājušies spēkā stingri likumi, kas attiecas uz visiem suņu īpašniekiem Latvijā

Šajā dienā nedrīkst strādāt – bagātība un labklājība pametīs māju.

Aizliegts strīdēties, kliegt un skandalizēt ar tuviem cilvēkiem – konflikts var iegūt globālu formu.

Nav vēlams atteikties kādam palīdzēt, īpaši, ja palīdzību lūdz radinieks.

Aizliegts lielīties ar panākumiem – citi var būt greizsirdīgi un noskaust veiksmi. Tomēr tas nav viss..

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment