Pikanti – garšīgi salāti, eļļainā saldskābā marinādē, aromātiski un pikanti tomāti ar sīpoliem, ar vieglu ķiploku pieskaņu un tikko manāmām sinepju notīm.
Ne tik acīmredzami – bet garšas buķetē. Un es sapratu, ka frāzei “tos nevar atraut aiz ausīm” ir nozīme: no šādiem tomātiem nevar atrauties – šī ir ideāla marināde, šie ir ideāli salāti.
Man bieži nācās sevi palutināt ar salātiem no zaļajiem tomātiem – tie visi bija labi. Un es tos gatavoju pati. Bet neatradu tādas receptes, kuras gribētos daudz gatavot, ne tikai izmēģināt. Šogad zaļo tomātu bija daudz, un es nolēmu atrast tiem vietu – burkās, salātos.
Un es ķēros pie trika: paņēmu pārbaudītu marinādes recepti, ko izmantoju marinētiem pipariem, salātiem ar sarkaniem tomātiem, gurķiem. Un – rezultāts bija iepriecinošs. Es speciāli atvēru burciņu ar tiem, ko gatavoju pirms trim nedēļām. Tie ir neticami garšīgi.
Un – ir arī zaļie tomāti – un lieliski, ka tie nav nogatavojušies: pārējos noslēgšu tāpat. Dalos ar vienkāršu recepti: šos salātus vajadzētu pagatavot ziemai.
Gardas zaļo tomātu salāti: recepte + sastāvdaļas
1) Sagatavojiet tomātus un sīpolus. Sagrieziet tomātus šķēlītēs – ne pārāk plānās, citādi tie ātri zaudēs savu patīkamo blīvumu. Sagrieziet sīpolu pusgredzenos – arī nedaudz platākos nekā salātiem.
2) Sagatavojiet marinādi. Pievienojiet ūdenim sāli, cukuru, augu eļļu, etiķi (sastāvdaļu saraksts ir zemāk). Uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai. Pievienojiet sinepes – graudiņos. Var iztikt arī bez tām – sākotnēji marinādē to nebija. Bet ar sinepēm sanāk lieliski 🙂
3) Ievietojiet tomātus un sīpolus marinādē. Pēc vārīšanās vāriet 3-4 minūtes. Jums jākoncentrējas ne tikai uz laiku, bet arī uz pašiem tomātiem: tiem ir atšķirīgs blīvums. Tiklīdz tie maina krāsu un sāk nedaudz grimt apakšā, tie ir gatavi. Varbūt jāvāra 2–3 minūtes – viss ir individuāli.
4) Salātus ielieciet burkās – tā, lai marināde pārklātu tomātus. Sterilizējiet 7–10 minūtes. Aizveriet. Tas arī viss. Kāpēc sterilizēt? Manuprāt – sirdsmieram tas ir drošāk. No otras puses, var palielināt termiskās apstrādes laiku – bet es domāju, ka var zaudēt patīkamo tomātu un sīpolu blīvumu.
Lai gan – ja kāds gatavo līdzīgus salātus bez sterilizācijas un neuztraucas – kāpēc gan ne 🙂
Sastāvdaļas:
- Tomāti
- Sīpoli
- Marinādei:
- Ūdens 2 l;
- Sāls 2 ēdamkarotes;
- Cukurs 1 glāze;
- Etiķis 150 ml;
- Augu eļļa 200 ml;
- Sinepju sēklas 1–1,5 ēdamkarotes.