Neļaujiet tiem sasalt: kā izolēt podos audzētus augus ziemai

Augi, kas atrodas zemē, ziemā nesalst augsnes izolācijas dēļ. Taču podi nenodrošina tādu pašu aizsardzību.

Tie atrodas virs zemes, un no laikapstākļiem tos aizsargā tikai plāns augsnes slānis un podiņa siena. Ziemcietīgiem augiem, kas tiks atstāti ārā podos, būtu jānosaka par divām izturības zonām zemāka izturība nekā parasti. Citiem vārdiem sakot, ja augs parasti ir izturīgs 5. zonā, podā tas būs izturīgs tikai 7. zonā.

Tāpēc ir vērts ņemt vērā dārzkopības ekspertu padomus par to, kā palīdzēt podos augošiem augiem pārdzīvot ziemu.

Kā ietīt mazus podiņus

Ir vairākas iespējas, kā ietīt augus ziemai, atkarībā no tā, kādi materiāli jums ir pa rokai, kādas konstrukcijas varat izmantot un cik bargas ziemas ir jūsu reģionā. Ja jums ir daudz daudzgadīgo puķu podos, ir vērts apsvērt iespēju iegādāties palīgmateriālus, ko varat izmantot katru gadu, piemēram, lupatas, mietiņus, stiepļu sietu un saites. Vasarā jūs tos noņemsiet, lai vēlāk, tuvojoties ziemai, varētu tos izmantot atkal.

Atkarībā no ziemas barguma ir vairāki veidi, kā izolēt podos audzētus augus ziemai. Ja jūsu apgabalā ziemā zem nulles temperatūra ir tikai dažos gadījumos, podus var pārvietot uz vēja neaizsargātu vietu un aukstajā laikā pārklāt ar plēvēm vai segām. Māla, keramikas vai glazētas māla keramikas podus labāk neatstāt ārā, bet, ja tas ir nepieciešams, ietiniet augu podus vairākās burbuļplēves kārtās un nostipriniet tos ar burbuļplēvi. Poda virspusē pievienojiet 5 cm mulčas.

Ja klimatiskajos apstākļos naktis bieži ir zem nulles, kā arī ir sniegs un ledus, jāveic papildu aizsardzības pasākumi. Visvienkāršākais veids ir pārvietot podus no sala brīvā vietā, piemēram, garāžā, siltinātā siltumnīcā, pagrabā vai šķūnī. Kokainajiem mūžzaļajiem augiem ir nepieciešama gaisma, bet citi augi bez tās iztiks.

Pārbaudiet augsnes mitrumu un neļaujiet tai pilnībā izžūt. Laistiet aptuveni reizi mēnesī. Pārāk daudz ūdens izraisa augu puvi. Ja jums ir tikai viens vai divi podiņi, kuriem nepieciešama izolācija, tos ziemai var stādīt zemē ar vai bez podiņa un apklāt stādīšanas vietu ar mulču virsū un ap malām.

Ja nav iespējams ierakt podus zemē, pārvietojiet tos uz no vēja pasargātu vietu un sagrupējiet tos kopā, vismazākos podus liekot apļa iekšpusē. Labi tos aplaistiet, pēc tam pārklājiet ar 15 līdz 30 cm salmu, sasmalcinātu lapu, komposta, mizas mulčas, mūžzaļo zaru vai termo segas kārtu. Ja jums ir salmu ķīpas, tās var novietot ārpus apļa. Pārbaudiet, vai tajās nav mitruma, kad temperatūra pārsniedz 4-5 grādus, un vajadzības gadījumā tos aplaistiet.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment