Nelauziet galvu un neberziet lieki: kā un ar ko profesionāļi tīra cepeškrāsni ātri un viegli – tagad arī es daru tāpat

Šodien vēlos padalīties ar savu pieredzi, kā tikt galā ar vienu no visnepatīkamākajiem darbiem virtuvē — cepeškrāsns tīrīšanu. Ilgi atliku cepeškrāsns tīrīšanu “uz vēlāk”, līdz uzzināju profesionāļu jeb ieteikumus, kurus tagad izmantoju regulāri.

Un zināt, kas ir labākais? Tagad cepeškrāsns tīrīšana prasa minimāli laika un pūļu!

Kāpēc cepeškrāsni ir tik grūti iztīrīt?

Man vienmēr šķita, ka cepeškrāsns tīrīšana — tas ir īsts murgs. Tauki, piedeguši pleķi, sacietējuši pilieni… Tas viss šķita nepanesami. Katru reizi, ielūkojoties cepeškrāsnī pēc gatavošanas, nodomāju: “Nu labi, šoreiz vēl ne, iztīrīšu nākamreiz.” Bet “nākamreiz” pārvērtās nedēļās, dažkārt — pat mēnešos. Galu galā cepeškrāsns izskatījās tik netīra, ka bija kauns to rādīt viesiem.

Turklāt visi tie tīrīšanas līdzekļi, kas sola “superefektu”, parasti vai nu vispār nestrādāja, vai arī lika stundām skrāpēt virsmu, sabojājot gan manikīru. Es jau jokojot domāju — varbūt vieglāk nopirkt jaunu cepeškrāsni, nekā nomazgāt veco. Bet nesen uzzināju profesionālu tīrītāju ieteikumus — zelta likumus cepeškrāsns kopšanai. Un lūk, ko es atklāju!

Kā izvēlēties piemērotu līdzekli cepeškrāsns tīrīšanai

Pirmais, kas jādara, ja izvēlaties izmantot veikalā nopērkamu tīrīšanas līdzekli — rūpīgi izpētiet tā sastāvu. Labs līdzeklis satur sārmainas vielas. Sastāvā tas var būt norādīts kā “sārmaina sastāvdaļa” vai arī kā nātrija hidroksīds (kaustiskā soda), kas lieliski šķīdina taukus un piedegumus. Efektīvi ir arī līdzekļi ar virsmaktīvajām vielām  un aktīviem šķīdinātājiem, kas palīdz ātri mīkstināt vecus netīrumus.

Svarīga ir arī līdzekļa konsistence. Gēls, putas vai pasta — tie ir vislabākie varianti! Šādi līdzekļi netek lejup un ilgāk noturas uz vertikālajām virsmām. Starp citu, pēc uzklāšanas nevajag tūlīt sākt tīrīt — jebkuram līdzeklim ir jādod laiks “padarboties”. Parasti tas aizņem no 15 minūtēm līdz 2 stundām, bet visdrošāk ir pārbaudīt norādījumus uz iepakojuma.

Vai cepeškrāsni vajag uzsildīt pirms tīrīšanas?

Daudzas saimnieces pieļauj to pašu kļūdu — uzsilda cepeškrāsni pirms tīrīšanas līdzekļa uzklāšanas. Tas ne tikai nav vajadzīgs, bet pat var būt bīstami, jo daži ķīmiskie savienojumi augstā temperatūrā sāk iztvaikot, un šie tvaiki ir kaitīgi veselībai. Profesionāļi iesaka līdzekli uzklāt uz aukstas vai viegli siltas cepeškrāsns, lai tas varētu droši un efektīvi iedarboties uz netīrumiem.

Man parādījies jauns palīgs!

Papildus labam tīrīšanas sprejiem man tagad vienmēr pa rokai ir arī skrāpis. Izrādās, tas ir neaizstājams, kad jātiek galā ar veciem, piedegušiem traipiem — pat vislabākais līdzeklis tos ne vienmēr spēj izšķīdināt. Skrāpis neatstāj skrāpējumus, atšķirībā no metāla sūkļa, un netīrumus noņem ļoti ātri. Man šī ierīce patiešām iepatikās!

VIDEO:

Tiesa, plastmasas asmenis ar piedegumiem netika galā, taču metāla asmenis tika ar to lieliski — un neko nesaskrāpēja. Galvenais ir tīrīt uzmanīgi, aptuveni 30 grādu leņķī, lai nesabojātu emalju, un izmantot skrāpi tikai pēc tam, kad tauki jau ir mīkstināti ar tīrīšanas līdzekli.

Vai palīdzēs mājas līdzekļi?

Personīgi es neesmu mājas līdzekļu piekritēja, kad runa ir par cepeškrāsns tīrīšanu — man cepeškrāsns šķiet pārāk sarežģīts objekts. Un, manuprāt, soda ar etiķi šeit ne vienmēr tiek galā. Tomēr nelieliem netīrumiem vai profilaksei — kāpēc gan ne? Man pašai patīk šī pārbaudītā recepte:

Lasi vēl: Veiksme 2025. gada novembrī: horoskops īpašajām zodiaka zīmēm

Paņemiet citronskābi vai etiķi.

Iebērt citronskābi (vai pievienojiet etiķi) uz pannas vai metāla bļodā, pielejiet karstu ūdeni un ielieciet to cepeškrāsns iekšpusē.
Ieslēdziet cepeškrāsni uz maksimālo temperatūru un atstājiet uz 40–50 minūtēm.
Pēc tam vienkārši noslaukiet virsmas ar sūkli — taukainie nosēdumi un piedegumi vieglāk atdalīsies un notīrīsies!

Mans jaunais tīrīšanas algoritms

Tagad es zinu, kā iztīrīt pat ļoti netīru cepeškrāsni, taču esmu nolēmusi līdz tam vairs nenonākt. Tāpēc savā ikdienā ieviesu dažus praktiskus padomus, kas palīdz uzturēt cepeškrāsni tīru bez piepūles.

Izrādās, labākais brīdis cepeškrāsns tīrīšanai ir uzreiz pēc tam, kad tā ir atdzisusi līdz siltam stāvoklim. Šajā brīdī tauki un piedegumi vēl nav paspējuši “pielipt” pie virsmas, un tos ir viegli noslaucīt. Agrāk es par to pat nedomāju, bet tagad tas notiek automātiski — paņemu lupatiņu vai sūkli un noslauku cepeškrāsns sienas un dibenu. Tas aizņem tikai pāris minūtes, un viss atkal spīd tīrībā!

Lai samazinātu netīrumu uzkrāšanos, izmantoju pannu ar augstām malām, lai tauku vai mērces pilieni neuzšļakstītos uz cepeškrāsns dibena. Pannu pārklāju ar foliju — tā pasargā cepeškrāsni no taukainiem šļakstiem.

Un vēl viens triks: uz pannas dibena es klāju cepamais piedurknes materiālu, iepriekš to pārgriežot gareniski. Tas uztur pannu tīru — nekas neiztek un netiek apakšā.

Lasi vēl: Uzziniet, kā mainās dzīve un sajūtas cilvēkam, kurš ilgstoši neveic remontu

Kopš sāku ievērot šos noteikumus, cepeškrāsns tīrīšana man vairs nesagādā nepatiku— tā kļuvusi par vienkāršu ikdienas uzdevumu. Vairs nekādu mēnešu ilgu atlikšanu un vainas sajūtas! Tagad mana cepeškrāsns vienmēr izskatās kā jauna, un es to varu droši atvērt arī viesu priekšā.