Mīļie kulinārijas entuziasti, vai spējat noticēt, ka izcili gardumi nav obligāti saistīti ar stundām ilgu darbu virtuvē? Iedomājieties situāciju: viena kārba salda iebiezinātā piena un tikai divas olas var kļūt par pamatu veselam “kalnam” debešķīgu konditorejas izstrādājumu!
Šī recepte ir īsts glābiņš brīžos, kad viesi jau ir gandrīz pie durvīm vai kad mājinieki kāro pēc kaut kā salda tūlīt un tagad. Esmu sajūsmā dalīties ar šo elementāro, bet ģeniālo metodi, kas pārvērtīs jūsu priekšstatus par ātru gatavošanu.
Nepieciešamie produkti lieliskam rezultātam
Lai pagatavotu šos gaisīgos gardumus, jums virtuvē būs nepieciešams pavisam neliels sastāvdaļu kopums, kas visbiežāk jau atrodas katrā pieliekamajā:
Iebiezinātais piens ar cukuru: 1 kārba (klasiskais variants).
Vistas olas: 2 vidēja izmēra olas.
Vaniļas cukurs: 1 paciņa (vai šķipsniņa vanilīna intensīvākam aromātam).
Sāls: neliela šķipsniņa garšu balansam.
Kviešu milti: aptuveni 400 g (augstākā labuma).
Cepamais pulveris: 10 g (viena standarta paciņa).
Augu eļļa: cepšanai (izvēlieties rafinētu eļļu bez izteiktas smaržas).
Mīklas sagatavošanas soļi
Sāciet ar pamatu: izvēlieties pietiekami lielu un ērtu bļodu, kurā būs viegli strādāt. Iesitiet tajā divas olas un pievienojiet šķipsniņu sāls – tas palīdzēs izcelt iebiezinātā piena saldumu. Pievienojiet paciņu vaniļas cukura. Tieši vaniļa ir tā, kas gatavošanas laikā piepildīs visu māju ar mājīgu un kārdinošu aromātu.
Nākamais solis ir saldā bāze. Atveriet iebiezinātā piena kārbu un visu tās saturu izlejiet bļodā pie olām. Izmantojot putojamo slotiņu vai mikseri, sakuļiet masu, līdz tā kļūst pilnīgi viendabīga, gluda un sāk nedaudz putoties.
Tagad kārta sausajām sastāvdaļām. Ir ļoti svarīgi miltus izsijāt – tas piesātinās mīklu ar skābekli, padarot jūsu pankūciņas vai cepumus neticami gaisīgus. Miltus pievienojiet pakāpeniski, pa daļām, un neaizmirstiet piebērt cepamo pulveri, kas nodrošinās nepieciešamo pacēlumu cepšanas laikā.
Formēšana un mīklas apstrāde
Mīklas mīcīšana ir patīkams process. Sākumā, kamēr masa ir šķidrāka, izmantojiet lāpstiņu, bet, kad mīkla kļūst biezāka, turpiniet strādāt ar rokām. Mērķis ir iegūt plastisku, mīkstu un maigu mīklu, kas vairs nelīp pie pirkstiem. Beigās izveidojiet no tās gludu bumbu.
Lai atvieglotu rullēšanu, sadaliet mīklas bumbu divās vienādās daļās. Ņemiet mīklas rullīti un izvelciet katru daļu gludā aplī. Centieties saglabāt vienmērīgu biezumu (aptuveni 0,5–1 cm), lai visi izstrādājumi izceptos vienlaicīgi.
Tagad varat ļauties radošumam! Izmantojiet speciālas cepumu formiņas, ja vēlaties dažādas formas, vai vienkārši parastu maza izmēra glāzi, lai izgrieztu glītus aplīšus. Atkārtojiet to pašu ar otru mīklas kārtu. Svarīgi: mīklas atlikumus saspiediet kopā, vēlreiz izrullējiet un izmantojiet līdz pēdējam kriksim – mēs taču negribam neko zaudēt!
Lasi vēl: No speķa es gatavoju gardu lietu, laizīsi pirkstus
Cepšana līdz zeltainam brūnumam
Uzkarsējiet pannā dāsnu daudzumu augu eļļas. Kad eļļa ir karsta, uzmanīgi lieciet tajā mīklas aplīšus. Cepiet tos uz mērenas uguns. Jūs redzēsiet, kā tie acu priekšā kļūst pufīgi! Kad apakšpuse kļuvusi skaisti zeltaini brūna, apgrieziet tos otrādi. Svarīgi ir tos nepārcept, lai saglabātu iekšpuses maigumu.
Baudīšana un pasniegšana
Ticēsiet vai nē, bet darbs ir galā! No vienas parastas iebiezinātā piena kārbas esam radījuši iespaidīgu kaudzi ar smaržīgiem, mīkstiem un gaisīgiem konditorejas izstrādājumiem. To tekstūra ir apbrīnojama: no ārpuses tie ir kraukšķīgi un zeltaini, bet iekšpusē slēpjas maigs, porains biskvīts, kas burtiski kūst mutē.
Novēlu jums patiesi gardus mirkļus pie tējas vai kafijas tases, daloties ar šo kalnu prieka ar saviem mīļajiem. Lai laba apetīte un vienmēr saulains garastāvoklis virtuvē!















