Nepacietīgi gaidu jauno upeņu ražu. Jau tagad atklāšu, cik ņammīga želeja sanāk no šīm vērtīgajām ogām!

Manā dārzā aug veseli pieci upeņu krūmi, jo man ļoti garšo šīs burvīgās un veselīgās ogas gan svaigā, gan konservētā veidā. Ar nepacietību gaidu, kad tās nogatavosies, un tas būs jau pavisam drīz – aptuveni jūlija vidū.

Savukārt jāņogu krūmus izraku un atdevu mammai, lai stāda savā dārzā. Ko darīt, ja mūsu ģimenē jāņogu ievārījums nevienam neiet pie dūšas?

Bet šo jautājumu sev neesmu uzdevusi jau trīs gadus, jo vecā žurnālā ar melnbaltām ilustrācijām atradu satriecošu recepti, kā iekonservēt upenes ziemai. Kopš tā laika teju visas upenes pārvēršu želejā, kā to sauc mans jaunākais dēls.

Šīs sagataves labi uzglabājas, un garša ir vienkārši debešķīga, nevar salīdzināt ar jāņogu ievārījumu, ko neciešu kopš bērnības. Upeņu sagatvēs nav ne ogu, ne sēklu, tikai bieza, viendabīga želeja ar blīvu konsistenci. Recepte neparedz želatīna pievienošanu, to veiksmīgi aizstāj dabīgais upeņu pektīns.

Želejai ir spilgta, maiga garša. Gardums virspusē sacietē kā marmelāde un to var sagriezt kubiņos. Ziemā mēs ēdam želeju, smērējot uz maizes šķēlītēm, bet vasarā gatavojam “vasaras kompotu”, pievienojot burciņai ar aukstu ūdeni pāris karotes želejas.

Mans dēls dievina triku, kad es atveru burku un apgriežu to otrādi, bet želeja neiztek.

Līdztekus lieliskajai garšai pārsteidzošākais receptē ir tas, ka upenes nav jāšķiro. Es tās novācu tieši no krūmiem. Ja spainī vai grozā kopā ar ogām nonāk kāda maza lapiņa vai zariņš, nav liela bēda, nekas nav jārauj nost.

Seno vārdu spēks: 3 vīriešu vārdi, kuru īpašniekiem visu laiku būs nauda

Ērti ir arī tas, ka viss gatavošanas process, sākot no ogu ievietošanas katlā un beidzot ar plīts izslēgšanu, aizņem tikai aptuveni 20 minūtes. Nav nepieciešams upenes iepriekš apkaisīt ar cukuru un atstāt uz nakti, turklāt sīrups nav ilgstoši jāmaisa. Tas ir ļoti parocīgi.

Upeņu želejas sastāvdaļas:

Upenes;
Cukurs.

Uz 1 litru upeņu ņemam 1 kilogramu cukura. Mums vajadzēs arī lielu katlu, jo vārot masa palielinās trīs reizes. Es negatavoju vairāk par 3 litriem ogu vienā reizē.

 

Upeņu želejas pagatavošanas process:

Ogas un cukuru ieberam katlā, enerģiski maisām apmēram 5 minūtes, lai upenes kļūtu nedaudz mīkstākas un cukurs samirktu ogu sulā. Tad ar kartupeļu spiedi pamīcām ogu un cukura masu, pēc tam apmaisām to ar koka lāpstiņu. Rezultātā masai vajadzētu izskatīties šādi.

Liekam katlu uz uguns un gaidām līdz masa uzvārās. Uz lielas liesmas process aizņem 5-7 minūtes, kuru laikā masu apmaisām 3-4 reizes.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment