Nepacietīgi gaidu jauno upeņu ražu. Jau tagad atklāšu, cik ņammīga želeja sanāk no šīm vērtīgajām ogām!

Kad masa uzvārās un paceļas putas, ātri samazinām liesmu un maisām apmēram minūti, lai putas nosēstos. Vārām tieši 8 minūtes. Pēc tam izslēdzam degli un noņemam katlu no plīts. Putas izskatās apmēram šādi.

Ņemam izmazgātas un izžāvētas burciņas (Es tās tikai izmazgāju ar sodu, nesterilizēju, jo lejam taču karstu želeju). Želeju caur sietu izkāšam burciņās. Ērtāk būs, ja izmantosim smeļamo kausu.

Brīdinu – karstā želeja būs šķidra kā ūdens. Tā sabiezēs pēc atdzišanas. Savukārt izspaidas varam apliet ar ūdeni un pagatavot no tām kompotu vai izmest.

Burciņas ar šķidro želeju uz nakti atstājam atvērtas, lai līdz rītam parādās plēvīte.

No rīta aizveram burciņas ar skrūvējamiem vāciņiem un noliekam uzglabāšanai. Želeja pilnībā sabiezēs 3-4 dienu laikā. Tad vari izpildīt jau iepriekš minēto triku – apgriezt atvērto burku un apbrīnot, ka nekas nelīst ārā.

Uzziņai: Upenes jau izsenis zināmas kā vīrusu apkarošanas un imunitātes stiprināšanas līdzeklis. Upenes ir ogas, kuras satur 3-4 reizes vairāk C vitamīna nekā apelsīni, bet antioksidantu līmenis upenēs ir pat divas reizes lielāks nekā mellenēs.

Tas padara upenes par teju fenomenālām ogām, kuru lietošana palīdz aizkavēt gan novecošanās procesus, gan uzlabot veselību. Bet pats galvenais – tās ir arī gardas, tādēļ viegli iekļaujamas uzturā – dzērienos, ievārījumos, želejās, kūkās.

Lasi vēl: Seno vārdu spēks: 3 vīriešu vārdi, kuru īpašniekiem visu laiku būs nauda

Ja tev patika recepte, izmēģini to – tici man, sanāk ļoti garšīgi! Priecāšos, ja atzīmēsi rakstu ar “patīk” un dalīsies ar to sociālajos tīklos!

 

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment