Lapas
Uzturvielu sastāvs:
Vitamīni: A, B, C, D
Minerālvielas: kālijs, dzelzs, varš
Kā izmantot pieneņu lapas:
No svaigām vai kaltētām lapām pagatavo uzlējumu un lieto kā tēju.
Pievieno zaļajiem kokteiļiem.
Jaunās lapiņas pievieno salātiem.
Gatavo pesto, aizstājot baziliku ar pieneņu lapām.
Izmanto kā spinātu — frittatās, omletēs vai kā piedevu.
Ziedkāti
Nu esam nonākuši līdz ziedkātiem jeb, precīzāk sakot, ziednesēm. Balto sulu, kas izdalās no tiem, izmanto kārpu un tulznāžm— sulu uzklāj vairākas reizes dienā, līdz redzami rezultāti.
Ziedkātus parasti nelieto iekšķīgi, taču daži zāļu augu speciālisti iesaka katru dienu divu nedēļu garumā apēst 10 tikko noplūktus ziedkātus ar ziediem. Pirms lietošanas tie rūpīgi jānomazgā un kārtīgi jāsakošļā. Ziedus nedrīkst nogriezt pirms mazgāšanas. Ja jūtat nogurumu vai apātiju, šī metode var ātri atjaunot možumu. Kaitējumu tā nenodarīs.
Ziedi
Jaunie pieneneņu ziedi, kuriem noņemti zaļie kauslapas, ir ar saldu, medainu garšu un ir ēdami svaigā veidā.
Kā izmantot ziedus:
Lieto kā kompreses uz brūcēm.
Gatavo uzlējumu (tēju) no ziediem.
Gatavo ziedu tinktūru.
Pievieno svaigus ziedus pankūkām un plācenīšiem.
Gatavo pieneneņu vīnu.
Pievieno ziedlapiņas salātiem.
Izmanto ziedus ēdienu, piemēram, zupu, dekorēšanai.
Sēklu bumbuļi
Apaļās pieneneņu sēklu bumbiņas daudziem no mums raisa īpašas atmiņas. Kurš gan nav turējis pūkaino lodīti, lai iepūstu gaisā un izteiktu vēlēšanos?
Pastāv uzskats, ka var noteikt laiku, trīs reizes iepūšot sēklu galviņā — cik sēklu paliek, tik ir stunda. Protams, tā ir tikai jautra izklaide!
Uzdāviniet sev vai kādam tuviniekam “Pieneņu vēlēšanos”:
Nogrieziet nesen izveidojušos pieneneņu sēklu galviņu no auga.
Atstājiet daļu ziedkāta, lai saņēmējam būtu, kur turēt.
Uzmanīgi ievietojiet sēklu galviņu burciņā ar kātu uz leju.
Aizveriet burciņu ar vāciņu.
Es mēdzu aplikt vāciņu ar papīru, uz kura uzrakstīts vēlējums. Var arī pievienot nelielu kartīti ar lentīti uz burciņas kakliņa.
“Vienkāršs vēlējums no manis tev: lai piepildās visas tavas vēlmes.”
Saņēmējam atliek vien atvērt burku, izņemt pieneni un no sirds iepūst — un vēlēšanās noteikti piepildīsies!
Mans mīļākais salāts no pieneņu lapām
Svaigas pieneņu lapas var izmantot dažādu salātu pagatavošanai. Tās var pievienot citiem zaļumiem vai izmantot kā pamatu atsevišķam salātam ar aromātisku mērci. Ir daudz tradicionālu recepšu, kurās pieneņu lapas izmantotas kā galvenā sastāvdaļa uzturvielām bagātam pavasara attīrošajam salātam.
Vienkāršākā recepte — sagrieziet tīras, svaigas pieneņu lapas, pievienojiet sagrieztas cieti vārītas olas un sajauciet ar majonēzi.
Taču, ja vēlaties pavisam ko īpašu, pamēģiniet šādas kombinācijas:
Plāni sagriezts sarkanais sīpols, izmērcēts ābolu etiķa un olīveļļas (1:2) maisījumā ar šķipsniņu sāls un pipariem.
Plāni sagriezts ķiploks un saulespuķu sēklas, apgrauzdētas olīveļļā, sajauktas ar pieneņu lapām.
Cepta ķirbja gabaliņi un ķirbju sēklas, ar mērci no kanēļa, sarīvētas apelsīna miziņas un apelsīnu sulas.
Lasi vēl: Ieberu mannu pudelē ar izsmidzinātāju – un skudras pazūd dažu dienu laikā
Ar šīm sastāvdaļām salāts kļūs daudz izteiksmīgāks un izsmalcinātāks!
Tevi noteikti interesēs
- Gribēju tikai izmazgāt vīra jaku — tur bija kas tāds, ko negaidīju atrastby Rinalds Bergmanis
- Uzzināju, kāpēc gudras sievietes liek rokas somiņā ziepju gabalu – tagad es arī tā daruby Sandra Ločmele
- Kā atbrīvoties no celma pāris minūtēs, to neizraujot – izmēģināju mežstrādnieka padomu, kas tiešām strādāby Rinalds Bergmanis