Nesen restorānā nogaršoju hačipuri un sapratu, ka to vajag iemācīties gatavot – tagad dalos receptē ar jums

Šī uzkoda ir tik garda, ka gribas tās ēst gandrīz katru dienu. Jau pirmo reizi pagaršojot, es sapratu, ka šī recepte man ir uz palikšanu

Turklāt pēc pagatavošanas vienkāršības un ātruma tās pārspēj visus mūsu brokastu variantus. Protams, nav vieglāk kā uzcept pāris olu kulteni vai pagatavot grauzdiņus. Bet, ja salīdzina, piemēram, ar biezpiena plācenīšiem, sarežģītām omletēm vai kādiem sacepumiem, tad mani “slinkie” hačapuri noteikti ir vienkāršāki un ātrāki. Un garšas ziņā tie neatpaliek no īstajiem. Turklāt nav vajadzīga krāsns – recepte paredzēta vienkāršai pannai. Šī uzkoda lieliski iederas uz Līgo svētku galda, tās sastāvdaļas, garša, izskats – kā šedevrs uz svētku galda. Visas sastāvdaļas un to daudzums ir norādīti raksta beigās.

Kā pagatavot:

Viss ir tik vienkārši, ka ikviens, kurš mēģina šo recepti, vēl ilgi ir pārsteigts un sajūsmināts par lielisko rezultātu. Tātad, ņemam dziļu bļodu un vienkārši liekam tajā visas sastāvdaļas. Vispirms – olas, sāli, cukuru un pienu.

Pēc tam – miltus un ieraugu. Neko nav nepieciešams sijāt. Visu samaisām ar putojamo slotiņu vai parastu dakšiņu, līdz iegūst viendabīgu masu.

Sieru sarīvējam uz rupjās rīves – vislabāk, protams, kvalitatīvu, bet derēs arī jebkurš cits siers, ja vien tas ir nedaudz staipīgs. Sieru pievienojam mīklai un vēlreiz samaisām. Viss! Atliek tikai izcept.

Plācenīšus var cept uz dažāda izmēra pannām. Norādītajam sastāvdaļu daudzumam ideāli der 24–26 cm vai 18–20 cm diametra pannas. Ja izvēlas pirmo variantu, iznāks viens liels plācenis. Ja otro – divi mazāki. Man personīgi labāk patīk mazākie. Tāpēc manā receptē izmantota panna ar 20 cm diametru.

Cept tās ir ļoti vienkārši un ātri. Lai vēl paātrinātu procesu, var ņemt divas pannas un cept divus plāceņus vienlaikus. Pannu uzkarsējam un ieziežam ar augu eļļu. Lejam iekšā mīklu un izlīdzinām virsmu. Tad pārklājam ar vāku un cepam 8 minūtes uz nedaudz zemākas par vidēju uguns.

Kad plācenītis augšpusē ir sastindzis, bet apakša kļuvusi zeltaina, to apgriežam. Atkal pārklājam ar vāku un cepam otro pusi tikai 3 minūtes – tā izcepas ātrāk. Tas arī viss. Kopumā viss process aizņem ne vairāk kā 15 minūtes. Tas ir ātrāk un vienkāršāk par gandrīz jebkurām sātīgām brokastīm. Gatavos plāceņus var apsmērēt ar sviestu.

Mani plācenīši garšo tiešām ne sliktāk kā īstie hačapuri. Un pagatavot tos ir pavisam vienkārši. Brokastīm vai uzkodu laikam neko labāku nevar iedomāties.

Lasi vēl: Ko nozīmē plastmasas pudelēm raksturīgās četras “kājas”, kāds ir to mērķis un kāpēc tās ir būtiskas

Sastāvdaļas 2 plācenīšiem (18–20 cm) vai 1 lielam (24–26 cm):

Ola – 1 gab.
Sāls un cukurs – pa 1/2 tējkarotes
Piens – 200 ml (1 glāze)
Miltu – 120 g (1 glāze)
Ieraugs (cepamais pulveris) – 1/2 tējkarotes
Jebkurš staipīgs siers – 200 g
Augu eļļa – cepšanai
Sviests – apsmērēšanai

Šī recepte ir lielisks piemērs tam, kā no vienkāršām sastāvdaļām var pagatavot kaut ko patiesi gardu. Pamēģiniet – iespējams, šie plācenīši kļūs arī par jūsu iecienītāko brokastu vai uzkodu ēdienu! Lai labi garšo un foršus svētkus!